Vložil Pavel, 13. Červen 2010 - 23:05

Paní Jano,

je chválihodné, že umíte vyhledávat na internetu, ale je také dobré znát důvěryhodnost zdroje. Ing. Künzelová již například publikovala, že SVJ je veřejnoprávním původcem podle § 3/1/g zákona 499/2004 Sb. o archivnictví a vztahují se na něho povinnosti pro veřejnoprávní původce. Přitom je SVJ soukromoprávním původcem. To k důvěryhodnosti zdroje, na který nekriticky upozorňujete.

Neodpustím si pár slov k širokému záběru Vašich příspěvků. Působíte na těchto stránkách krátce a přitom se podrobně vyjadřujete k mnoha různým oblastem. Nejčastěji však pouze citováním/kopí­rováním různých zdrojů, patrně bez praktické znalosti dané problematiky (pokud se účetnictvím zabýváte desítky let, tak se omlouvám). Ctrl C, Ctrl V není dobrá metoda. Někdo napíše pitomost a díky www se pitomost šíří jak rakovina.

Nyní k vlastní problematice. Problematiku ne/zveřejňování účetních závěrek SVJ sleduji několik let. Záležitost je minimálně sporná. Já se kloním k závěru, že povinnost zveřejňovat pro SVJ není dána zákonem a nelze ji ani dovodit analogicky. Na druhou stranu, pokud někdo ÚZ chce uložit, soud mu asi nebude bránit.

Povinnost ukládat ÚZ lze pochopit u obchodních společností, kdy se mohou dodavatelé přesvědčit, jak možná hospodařil před rokem jejich odběratel. Kdo umí účetnictví, tak ví o čem mluvím, existuje dokonce obor kreativní účetnictví. U SVJ zveřejňování pro odběratele nemá praktický význam. Ze zákona existuje ručení členů SVJ za závazky a tak se dodavatel nemusí zdržovat hledáním nějakých ÚZ.

Již asi před 5 lety byla publikována stanoviska ministerstev financí, spravedlnosti, nějakého soudu a myslím VŠE. Stanoviska nebyla jednotná. V soudní praxi platí zásada „v pochybnostech ve prospěch“. Pokud stát neumí jednoznačně uložit povinnost ukládat ÚZ do sbírky listin, tak stát nemá právo vymáhat nějaké sankce. Je o tom konstatní judikatura ÚS. A že není postaveno na jisto, zda ukládat či ne, o tom svědčí minimálně stanovisko MS, jmenovitě osoby s dvěma právnickými tituly.

Problematiku jsem asi před 3 roky řešil s předsedou senátu Vrchního soudu v Praze (už jsem o tom zde psal), který má na starosti rejstříkové záležitosti. Neuměl odpovědět. Řekl, že až soud udělí sankci a SVJ se odvolá, VS rozhodne. Do té doby o tom nechtěl spekulovat.

Nechat proběhnout soudní řízení je jediná možnost, jak zjistit, jak se na problém budou dívat jiné, než obecné soudy. Já neukládám a těším se na soud. Měl bych vyhrát.

Těm zmatečným výzvám od nějakých soudních tajemnic některých soudů bych velkou váhu nepřikládal. Už jsem od nich četl věcí. :-))

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.