Vložil lake, 13. Červen 2010 - 12:27

Co píše pan Matějka o povinném zveřejnění účetní závěrky není pravda. Zřejmě si nepřečetl § 21a zákona o účetnictví. Věta, kterou ve svém příspěvku cituje, je sebraná bůhví odkud (její zdroj neuvádí).

§21a odst. 4 zákona č. 563/1991 Sb. zní:
"Účetní jednotky, které se zapisují do obchodního rejstříku, zveřejňují účetní závěrku a výroční zprávu jejich uložením do sbírky listin obchodního rejstříku podle zvláštního právního předpisu (...)."

SVJ se - jak je notoricky známo - nezapisuje do obchodního rejstříku, takže tuto povinnost nemá. Ani mu povinnost zveřejnit účetní závěrku nestanoví zvláštní právní předpis. Totéž viz §21a odst. 1 zákona.

Informace poskytnutá paní Anaj má z tohoto hlediska nulovou vypovídací hodnotu: říká pouze, že pokud požádáte krajský soud o informaci jak připravit PDF soubor, poskytnou vám ji. Pokud jim odešlete závěrku, neodmítnou ji zveřejnit. Toť vše. O POVINNOSTI zveřejnit závěrku však neříká paní Anaj nic.

Zajímavý je postup rejstříkového soudu, o kterém se zmiňuje pan Matějka (pohrůžka správním řízením v případě nedodání závěrky). Pane Matějko, NECHTE PROSÍM ALESPOŇ JEDNOU TO SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ PROBĚHNOUT. Zjistí se, že povinnost zveřejnit závěrku není a nelze ji tedy na SVJ vymáhat. Tento krok přispěje ke sjednocení praxe rejstříkových soudů v tomto státě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.