Vložil lake, 9. Červen 2010 - 5:37

Pro petra n:

Rozumím, že hodláte špehovat obyvatele pomocí kamer a čipových karet kvůli několika desítkám korun rozdílu měsíčně. Nyní si k tomu vymýšlíte, co není pravdou. Význam pojmu "domácnost" je definován v Občanském zákoníku.
ObčZ § 115: Domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Ve Vašem příspěvku nesprávně uvádíte "Domácnost tvoří společně bydlící osoby, které spolu trvale žijí a společně hospodaří".

O "společném bydlení" není v zákonu ani zmínka, to jste si tam přidal Vy sám v rozporu s ObčZ. Společná domácnost není nijak vázána na společný pobyt v jednom bytě nebo jedné nemovitosti. Proto jakákoliv definice používající pojem "příslušník domácnosti" pro rozúčtování služeb je zjevně nerozumná a nepoužitelná. Cituji výklad k zákonu o vodovodech a kanalizacích, který pojem "domácnost" rovněž užívá:

"Pojem domácnosti je upraven v ust. § 115 Obč. z. jako trvalé spolužití fyzických osob, které společně hradí náklady na své potřeby. Spolužití je trvalé, jestliže objektivně zjistitelné okolnosti svědčí o úmyslu osob založit a vést takové spolužití, nikoliv pouze na přechodnou dobu (Občanský zákoník - komentář, s. 323, C. H. Beck, 7. vydání, 2002). Žádný právní předpis nespojuje domácnost s určitou nemovitostí. Společné bydlení (nadto v objektu určeném k bydlení, resp. k trvalému bydlení) není ani bezpodmínečným výrazem společného žití."

Zdroj: RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel úseku vodního hospodářství : Výklad č. 27 k zákonu o vodovodech a kanalizacích a souvisejícím právním předpisům ze dne 7. února 2005 . Dostupné online: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=3888.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.