Vložil Anaj (bez ověření), 29. Květen 2010 - 21:40

Nejdříve se podívejte na tyto stránky právního rádce a seznamte se s článkem Družstevní byt versus vlastnictví bytu, JUDr. Matějkové. Vaše družstvo vznikne privatizací obecního majetku a úhradu kupní ceny domu budete řešit půjčkou. Tedy družstvo bude mít dluh. Bylo by dobré, kdybyste se seznámil s obchodním zákoníkem, Hlava II,Družstvo,Díl I,Základní ustanovení, který najdete na těchto stránkách http://www.podnikatel.cz/…ha-hlava-ii/, najdete zde vše co potřebujete znát o družstvu a také tam najdete : § 254 Zrušení, likvidace a změna právní formy družstva.

O zrušení družstva (§ 254–260 Obch. Z.)- se dočtete také na těchto stránkách- http://www.businessinfo.cz/…00818/46121/#b8

Bytové družstvo bude zatížené úvěrem, který jednotliví členové budou pravidelně splácet.Pokud člen družstva přemýšlí o převodu do osobního vlastnictví, pak je nezbytné uhradit tento dlouhodobý závazek. Teprve po akceptaci platby kryjící závazek člena vůči bytovému družstvu je možné podepsat smlouvu o převodu jednotky (družstevního bytu) a příslušného podílu na společných částech domu do vlastnictví nájemce – člena bytového družstva. Na jedné straně této smlouvy stojí bytové družstvo jako převádějící a na straně druhé člen jako nabyvatel.

Seznamte se na této stránce http://www.starlit.cz/poradna.aspx… s dotazem a odpovědí Ing.Božena Künzelová.

Likvidace družstva je řízení, jehož účelem je mimosoudní vypořádání majetkových poměrů zrušeného družstva, tj. před jeho zánikem. Vzhledem k tomu, že společenství jako právnická osoba vzniká ze zákona zcela nezávisle, lze vzniklou situaci (pokud právní předpisy nestanoví nebo nebudou stanovovat jinak) řešit následným postupem:

  1. Existence dvou právních subjektů zřízených k téže věci je nelogická. Zrušit lze pouze družstvo, nikoliv právní subjekt, který vznikl ze zákonaprávní subjekt vzniklý ze zákona je SVJ-Společenství vlastníků jednotek).
  2. Členská schůze družstva rozhodne o zrušení družstva a družstvo na základě tohoto rozhodnutí vstupuje do likvidace.
  3. Ke dni předcházejícímu den vstupu do likvidace uzavře družstvo účetní knihy a sestaví mimořádnou účetní závěrku.
  4. Ke dni vstupu do likvidace družstvo sestaví zahajovací rozvahu, která musí navazovat na rozvahu a zůstatky rozvahových účtů výše uvedené mimořádné účetní závěrky.
  5. Likvidaci družstva provádí likvidátor, kterého jmenuje členská schůze. Likvidátor při své činnosti vychází z povinností, které mu ukládá zákon.
  6. V průběhu likvidace družstva je likvidátor povinen vyrovnat všechny daňové a poplatkové nedoplatky a opatřit souhlas správce daně s ukončením činnosti družstva jako daňového poplatníka.
  7. Po provedení všech potřebných úkonů je likvidátor povinen sestavit ke dni skončení likvidace účetní závěrku, předložit ji členské schůzi ke schválení spolu s návrhem na rozdělení likvidačního zůstatku.
  8. Likvidační zůstatek se rozdělí mezi členy způsobem uvedeným ve stanovách. Pokud stanovy neurčují jinak, je nutno postupovat při rozdělení likvidačního zůstatku na základě ustanovení obchodního zákoníku (vyplacení splacených vkladů členům a případný zbytek likvidačního zůstatku dále rozdělit mezi členy družstva podle rozsahu, v jakém se podílejí na základním kapitálu družstva).
  9. Po rozdělení likvidačního zůstatku končí proces likvidace. Do 30 dnů od skončení likvidace požádá likvidátor o výmaz družstva z obchodního rejstříku.

V každém případě by bylo jednodužší, kdybyste mohli byty od obce kupovat přímo do vlastnictví. Proces likvidace družstva je otázkou půl roku pro družstva, která nemají žádné dluhy. Podívejte se na obchodní rejstřík kolik bytových družstev je v likvidaci a také uvidíte, že mnohdy likvidace trvá roky.

V každém případě, je lepší obrátit se na právníka, který Vám pomůže se ve všem orientovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.