Vložil lake, 10. Květen 2010 - 11:05

Anonymous, podepisujte se laskavě nějak. Pošlete-li někomu poštou anonym, neočekáváte asi reakci, že?

Jasně jsem napsal:
Cokoliv máte o tom ve stanovách je zcela bezvýznamné, je-li to v souladu se zákonem, nebo absolutně neplatné, je-li to v rozporu se zákonem. Kdo plní funkci orgánů společenství, nejsou-li řádně zvoleny, je uvedeno v § 9 odst. 9 a 10 ZoVB. Od toho se nelze odchýlit stanovami.

Jelikož Vám to zřejmě stále není jasné, doplňuji:
Podle § 9 odst. 12 ZoVB "k platnosti zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí, aby na schůzi shromáždění byli přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů. Člen výboru nebo pověřený vlastník je zvolen, hlasuje-li pro něj nadpoloviční většina hlasů všech vlastníků."

Z toho jednoznačně plyne, že pověřený vlastník musí být řádně zvolen. Mimochodem rejstříkový soud (na jehož stanovisku záleží) by vás s vaší "volbou-nevolbou" poslal domů.

Společenství nabývá právo ujmout se správy domu teprve okamžikem volby svého statutárního orgánu (judikoval Nejvyšší soud, už se zde probíralo). Stav správy je tedy jako předtím: dům spravuje dosavadní správce. Funkci (volených) orgánů společenství vykonávají osoby uvedené v § 9 odst. 9 a 10 ZoVB. Není-li takových, pak odpovědnost nesou všichni.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.