Vložil lake, 30. Duben 2010 - 10:54

Anonymka napsal(a): "... části zpřísňující zákon (např.100% souhlas s rekonstrukcí) zůstávají v platnosti."

To samozřejmě není pravda, nebo otevřeněji - je to nesmyslné tvrzení. Zákon je zákon. SVJ si jeho kogentní ustanovení nemůže svým rozhodnutím ani zmírnit, ani zpřísnit. K takovým ustanovením patří i § 11 ZoVB a v něm uvedené postupy pro hlasování.

Je možno projevem vůle stran upravit ty záležitosti, u nichž je z formulace zákona zřejmé, že mají charakter dispozitivní (lze se od nich odchýlit).

"Pokud stanovy ukládají svým členům povinnosti a zřizují práva ve větším rozsahu než stanovuje zákon, musí být taková úprava vždy v souladu se zněním, smyslem a účelem zákona, musí se týkat správy domu a musí být v souladu s dobrými mravy. Pokud by došlo ke sporu z důvodu rozporu schválených stanov společenství se vzorovými stanovami i zákony, soud by nebyl vzorovými stanovami vázán a byl by oprávněn posoudit soulad jejich ustanovení se zákonem (čl. 95 odst. 1 Ústavy ČR)"

Viz Fiala, J., Novotný, M., Oehm, J., Horák, T.: Zákon o vlastnictví bytů. Komentář. Třetí doplněné a přepracované vydání. Praha: C. H. Beck, 2005, s. 108-109

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.