Vložil lake, 29. Duben 2010 - 9:59

Petr napsal: "co společenství je: Jsou to vlastníci domu."
AnonymousX napsal: "Společenství nejsou vlastníci."

Pánové, pravdu máte svým způsobem oba. Diskutujete o věci, na které si vylámal zuby i Nejvyšší soud (rozsudek NS 28 Cdo 2381/2002 ze dne 30.6.2004) a vyřešit ji v souladu s právem musel teprve Ústavní soud (I.ÚS 646/04).

Psávám s oblibou, že společenství není "plný pytel jednotlivých vlastníků", nýbrž jde o právnickou osobu, která má vlastní vůli. Na druhou stranu má pravdu i pan Petr, neboť společenství bez hlasujících vlastníků jednotek není schopno ani tuto vůli vyjádřit, ani přijmout jakékoliv rozhodnutí (§ 9 odst. 11 ZoVB). Navíc bez statutárního orgánu (nebo bez aktivity vlastníků plnících funkci orgánů podle § 9 odst. 9 ZoVB) nemůže svou vůli projevit navenek, ani přijatá rozhodnutí realizovat.

Ústavní soud v citovaném rozhodnutí I.ÚS 646/04 to vyjádřil takto:
"Hlasování podle § 11 odst. 3 zákona o vlastnictví bytů je sice rozhodováním ve vztahu mezi spoluvlastníky, (...) avšak existuje-li společenství vlastníků jednotek v podobě právnické osoby, je toto hlasování vlastníků jednotek současně projevem tvorby vůle této právnické osoby. Přijaté rozhodnutí zavazuje nejen spoluvlastníky budovy, ale také společenství vlastníků jednotek, protože jde o rozhodnutí jeho nejvyššího orgánu - shromáždění vlastníků jednotek. V konečném důsledku se tak vytvořila vůle společenství (plurality spoluvlastníků budovy)."

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.