Vložil Anonymous l (bez ověření), 10. Duben 2010 - 6:01

Zrovna minulý týden jsem nad účtování předpisu záloh.faktur přemýšlela...
Auditoři někomu vytýkali, že když se faktura předepíše, nemáme tím ještě uhrazenu platbu, tedy bychom to na 314 neměli mít. (což je pravda)
Jiní auditoři mi zase jednou vytkli, že jsem neměla předpis faktury(na 321), přestože jsem fakturu ihned hradila. Takže teď dělám předpis souběžně s platbou přes 321, i když je otázka, jak je to "důležité"... (takto to jde u organizace, kde jsou dvě a půl faktury měsíčně).

Ale když máme denně například 50 faktur k zápisu a faktury se posílají po organizaci ke schválení, volíme postup, kdy na 314 předepisujeme, abychom měli přehled o jednotlivých fakturách. Jen na konci roku by na účtu 314 neměla být žádná faktura, která nebyla uhrazena. Ale během roku to tam prostě dávám a případné námitky auditora si zodpovím.
(myslím, že účetnictví má sloužit nám, ne my jemu...)

Zajímavé ale je, že jsem předloni skončila studium na vysoké škole a tam nás v účetnictví "učili" předpis záloh. faktury 314/321 :-)

U elektrické energie už většinou zálohové faktury nechodí (aspoň u nás), chodí nějaký předpis záloh na celý rok, takže by si to lidé stejně neúčtovali jako předpis faktury, ale jako platbu rovnou...(314/221)

... a jen tak na okraj...
Ten článek z časopisu Auditor jsem nečetla a neznám ho, možná bych se tam dočetla odpovědi na otázku, jak je možné, že se neúčtuje o přijaté faktuře (přestože je zálohová). (ale nepovažuju to za důležitý problém, je to jen tak k diskuzi :-) )

Lenka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.