Vložil lake, 20. Březen 2010 - 4:02

PeDuPles napsala: A že slovo „ročně“ běžně zákonodárce používá ve významu „za kalendářní rok“ lze odvodit i z formulací v Zákoně o daních z příjmů

Není to pravda, i když z laického pohledu by to tak mohlo vypadat. Ze znění zákona o daních z příjmů lze odvodit, že pokud zákonodárce používá pojem "ročně", míní tím většinou zdaňovací období, tedy dobu/lhůtu 12 měsíců stanovenou v § 5 odst. 1 ZDP pro fyzické osoby, nebo v § 17a ZDP pro právnické osoby. To může, ale nemusí být kalendářní rok.

Zákon o dani z příjmů stanoví účetní období právnických osob jako kalendářní rok, nebo hospodářský rok, což je dvanáct měsíců nepřetržitě po sobě jdoucích. Hospodářský rok začíná prvým dnem některého kalendářního měsíce s výjimkou ledna (viz zákon o účetnictví).

Použitý pojem "ročně" se tedy většinou vztahuje ke zdaňovacímu období - buď ke kalendářnímu roku, nebo k hospodářskému roku, podle toho, jaký roční cyklus konkrétní účetní jednotka zvolila. Analogicky za "roční odpis" se považuje odpis za zdaňovací období, nikoliv za kalendářní rok (§ 26 odst. 6 ZDP).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.