Vložil Jiři Vadran (bez ověření), 18. Březen 2010 - 14:31

Tak nevím, jetsli jem to správně pochopil, vaše zmínka o 75% mě trochu znejistěla „Ale otázka zněla trochu jinak: Je to takto v pořádku a normální, že NELZE vést samostatné účetnictví, dokud není např. 75% bytů v OV?“

Nejprve byste si měla ujasnit, kdy u vás zniklo SVJ jako právnická osoba (s IČO, zápis v rejstříku), tzn. kdy podíl vlastníků dosáhl zákonem daných 75%, resp. kdy podíl SBD poklesl pod 25%. Pokud to bylo až v r. 2009, pak je to myslím v pořádku. Pokud SVJ jako právnická osoba vznikla již toho r. 2005, pak platí, co již bylo napsáno ostatními přispěvateli.

Individuální správcovské smlouvy jsou dost rozšířenou obezličkou, jak jsem zjistil. Naše SBD to dělá též, navíc si ještě pojišťuje povinnost uzavřít tuto smlouvu ve smlouvě o převodu.

Individuální správcovské smlouvy ovšem pozbývají platnosti právě vznikem právnické osoby, která si pak volí (pokud SVJ nezajišťuje správu samo) správce sama. Může jím být i dosavadní družstvo. Toto drusžtvo je ostatně uvedené jako správce v prohlášení vlastníka, tudíž pokud se nenajde dostatečný počet vlastníků (75% přítomných na usnášeníschopné schůzi), bude jím i nadále.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.