Vložil Lukáš Machač (bez ověření), 3. Březen 2010 - 0:58
Paní Klainová, ani Vy ze mně nebudete mít radost:) Kdybyste věnovala trochu času a nahlédla do mnou odkazovaných dokumentů, tak byste zjistila že:
  1. (46/2002FZ, bod 6) U členů společenství – fyzických osob se uvedené příjmy zdaňují v závislosti na jejich charakteru jako příjmy z pronájmu nebo ostatní příjmy (§ 9 a § 10 zákona o daních z příjmů).
  2. (586/1992 Sb. §10 odst. 1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména
    (a) příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem (samostatně hospodařícím rolníkem),…
Což si myslím víceméně vystihuje příjem z pronájmu/pos­kytnutí zařízení, a tudíž je „rovnítko“ zcela na místě, protože se jedná o příjem podobného charakteru (akorát podle toho úmyslně alternativně uvedeného §10).

Podle mně je totiž úplně jedno, zda se jedná o pronájem místnosti, nebo věci, nebo příležitostnou činnost SVJ – vždy to bude příjem. Třeba by se pro tento příjem našla lepší „škatulka“ než jsou příjmy z pronájmu, a pak by do hry mohla vstoupit DPPO, a třeba by takovéhle příjmy šly zakamuflovat úplně, aby nevypadaly jako příjmy SVJ – tvorba fondu oprav (notabene když na to neexistuje smlouva a neexistuje druhá strana, která by to někde uvedla jako výdaj). Ale to by měl asi nejlépe vědět Správce, jak si s tím poradit. Takhle mi to kvůli pár korunám ročně připadne příliš komplikované. 

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.