Vložil lake, 25. Únor 2010 - 9:37

Pane Trávníčku,

pokud kotelna je společnou částí domu, věc neřeší vlastník (spoluvlastníci společných částí), nýbrž společenství, což vyplývá z ZoVB.

S provozováním kotlů jsou spojeny povinnosti, takže souhlasím s Vaší snahou vyjasnit právní postavení: stanovit, kdo odpovídá za provoz a revize kterých kotlů umístěných ve společné kotelně, zda nově instalovaný kotel je součástí původní kotelny a součástí rozvodů tepla (k tomu se nejspíše vyjadřovali všichni vlastníci ve stavebním řízení?), nebo se vzhledem k domu jedná o cizí zařízení, nesouvisící se společnými částmi domu.

Pokud platí tato druhá možnost, je třeba legalizovat umístění tohoto cizího zařízení, např. uzavřením smlouvy o pronájmu části kotelny podle § 9a odst. 1 písm. c ZoVB. Ve smlouvě by měla být uvedena zejména odpovědnost za provoz zařízení (kdo je vlastníkem a kdo provozovatelem kotle) a za případné škody.

Obraťte se tedy na statutární orgán vašeho SVJ, ten je oprávněn konat ve věci. Nebudou-li dostatečně aktivní, uložte vašemu společenství tuto povinnost usnesením shromáždění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.