Vložil lake, 16. Únor 2010 - 8:20

Není to SVJ. Jde zřejmě o podílové spoluvlastnictví podle Občanského zákoníku. V tomto případě platí:

O užívání (případně pronájmu) společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle spoluvlastnických podílů (viz zápis podílů v katastru nemovitostí).

Je možné, aby jeden ze spoluvlastníků byl rozhodnutím přijatým většinou spoluvlastníků vyloučen z užívání společné věci. Tomuto vyloučenému spoluvlastníkovi samozřejmě náleží finanční náhrada, která by se počítala z ceny v místě obvyklé za pronájem obdobného bytu. Nic z toho není zřejmě ve Vašem případě splněno.

Zajímavým právním problémem je, zda jde o bezdůvodné obohacení (užívání nemovitosti bez právního důvodu), nebo o nárok podle § 137 odst. 1 Obč.Z.
Soudy dávaly v minulosti přednost prvnímu výkladu (namátkou rozsudky Nejvyššího soudu 25 Cdo 2578/98, 25 Cdo 2616/99). Ústavní soud se přihlásil ke druhému z obou možných výkladů:
"Jestliže se podílový spoluvlastník domáhá peněžitého plnění vůči druhému spoluvlastníku užívajícímu společnou věc nad rámec svého spoluvlastnického podílu bez dohody spoluvlastníků, jedná se o nárok mající základ v ustanovení § 137 odst. 1 občanského zákoníku a nikoliv o nárok opírající se o bezdůvodné obohacení spoluvlastníka."
Nález Ústavního soudu České republiky ze dne 22. února 2006, sp. zn. II. ÚS 471/2005

Tato závěrečná technická poznámka snad poslouží Vašemu právníkovi, pokud se rozhodnete řešit věc soudní cestou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.