Vložil lake, 7. Únor 2010 - 5:48

Pane Jirkoši,

odhad spotřeby tepla pro budoucí období není nikdy "přesný". Lze provést podle klimatické náročnosti jednotlivých měsíců v roce, jak jsem ostatně psal ve své první odpovědi. Skutečné hodnoty klimatické náročnosti se mohou samozřejmě v jednotlivých letech odlišovat od průměrných, jde o predikci ze statistických údajů a křišťálovou kouli nemá k dispozici nikdo.

Klimatická náročnost jednotlivých měsíců se běžně používá při odhadech budoucí spotřeby paliva. Rovněž při rozdělení nákladů za topení při změně uživatele bytu v průběhu topného období (viz § 6 odst. 5 písm. (a) vyhlášky 372/2001 Sb.).

Tyto hodnoty byly odvozeny z dlouhodobých měsíčních teplotních průměrů, měřených Českým hydrometeorologickým ústavem (za roky 1961-1990). Najdete je např. v příloze č. 3 k vyhlášce č. 372/2001 Sb..

Výpočty podle tabulek průměrné klimatické náročnosti mají smysl
- pokud se vnější teploty neodchylují výrazně od dlouhodobého průměru,
- při nezměněném chování spotřebitele,
- a pokud se počítající nesplete :-))
---------------------------------------------

Takže chci-li odhadnout spotřebu tepla pro topení pro období od 5. února do května, sečtu podle tabulky:
(16×24/28)% + 14%+ 9%+ 2% = 39% celoroční průměrné spotřeby tepla
Dál to máte v příspěvku "Měření tepla Vložil lake, 5. Únor 2010 - 13:27". Předpokládal jsem (nesprávně!), že spotřeba 148 dílků byla dosud protopena od počátku topného období (od září do 4. února), což by odpovídalo 61% průměrné roční spotřeby tepla. Závěr byl, že od 5. února do května se protopí zbylých 39%, to jest 95 dílků (po zaokrouhlení).

Zpět k úvodnímu příspěvku tazatelky:
148 dílků bylo tedy protopeno v době od 1. ledna do 4.února. Průměrná klimatická náročnost za tuto dobu je 16% + 2%, takže statistický odhad spotřeby je 18% z 270 dílků = 49 dílků. Skutečná spotřeba byla přibližně 3x vyšší. Kdo to chce spočítat přesně, dosadí si skutečné teploty v konkrétním místě v lednu a únoru 2009 a 2010, jak napsal pan Thomas ve svém příspěvku. Naměřená data viz web ČHMÚ.
Závěr:
Tazatece bych doporučil, ať spíše sčítá dohromady dílky na VŠECH radiátorech bytu, zejména pokud má termostatické ventily. Náměry dílků jednoho radiátoru nejsou pro celkovou spotřebu bytu směrodatné, jsou výrazně ovlivněny způsobem užívání místností. Při zavřeném radiátoru v jedné místnosti bude o to více topit radiátor v sousedním pokoji. Spotřebu bytu je proto třeba hodnotit jako jeden celek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.