Vložil lake, 15. Únor 2010 - 21:05

Čtení výplodu Ministerstva financí je skutečnou lahůdkou. Samozřejmě svůj vlastní výtvor hanět nebudou, že?.

Část výměru týkající se věcně usměrňovaných cen obsahuje i pravidla pro rozúčtování uvnitř SVJ, což je překročením zákonného zmocnění. Cenový výměr je v této části neplatný.
Proto tvrdím neustále, že části výměru zasahující do pravomocí SVJ a vnucující způsob zjišťování spotřeby pomocí nepřesných směrných čísel jsou nezákonným přívěskem MF k cenovému výměru. MF prostě překročilo kompetence.

Ministerstvo krásně mlží - cituji:
"Ve smyslu § 6 zákona o cenách Ministerstvo financí stanovuje v rámci věcného usměrňování cen i podmínky pro tvorbu a sjednávání cen vody. Do takto regulovaných cen lze zahrnout pouze ekonomicky oprávněné náklady, přiměřený zisk a daň podle zvláštních právních předpisů. Další podrobnosti stanovují cenové předpisy. Pro účely regulace pitné vody a odpadní odvedené vody je stanoven i způsob rozúčtování vodného a stočného."
Poslední tučně vytištěná věta je právě ten problém. Přečtěte si k tomu zmiňovaný § 6 zákona o cenách: nenajdete tam nic o tom, že by MF mohlo kecat do rozúčtování uvnitř SVJ.

Ale nakonec MF přiznává barvu:
"Způsob rozúčtování vodného a stočného (platba za dodanou a odvedenou vodu) konečným spotřebitelům byl zpracován jako součást rozhodnutí o cenové regulaci v souladu s ustanovením § 696 občanského zákoníku. Služba dodání a odvádění vody je součástí služeb spojených s užíváním bytu"
A je to venku! Tato část cenového výměru (je dle § 5, nikoliv § 6 zákona!) se týká výhradně nájemních bytů. Nijak se netýká společenství vlastníků.

Ministerstvo si dokonce osobuje právo měnit svým výměrem - tedy podzákonnou normou (!!!) - samotný zákon o vlastnictví bytů a zasahovat tím do ústavou chráněných práv vlastníků. K tomu ovšem zákon o cenách nedal v §10 žádné zmocnění. MF káže jednou "dohodu všech", pak slevuje na "dohodu poloviny". Přitom ZoVB stanoví pro rozúčtování služeb jednoznačně tříčtvrtinovou většinu hlasů, viz § 9a odst. 2 ZoVB, § 11 odst. 4 ZoVB.

Šermování Ústavním soudem, potažmo Nejvyšším správním soudem, je též k popukání: nikdo ministerstvu neupírá právo vydávat celostátně platné cenové výměry, ale pokud při tom překročili zákonné zmocnění dané §10 zákona o cenách, jde v této části o neplatný blábol.

Napíšu k tomu právně podložené stanovisko, jakmile budu mít čas, což bude brzy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.