Vložil PeDuPles (bez ověření), 28. Leden 2010 - 13:27

Tak já si opět dovolím nesouhlasit, ač jsme to zde již řešili – pro rozúčtování studené vody dle výkladu našeho právníka závazný předpis existuje. Studená voda spadá pod zboží s regulovanými cenami a tudíž pro něj platí Zákon o cenách.

Zákon o cenách §6 odstavec (2) říká „způsob regulace cen platí pro všechny prodávající a kupující určeného druhu zboží.“ SVJ je kupující. § 10 dále říká, že „Zboží, u něhož se uplatňuje regulace cen podle § 5 a 6, zařazují cenové orgány rozhodnutím do seznamu zboží s regulovanými cenami (dále jen „seznam“). Seznam a ceny v jeho rámci stanovené a zboží, u něhož se uplatňuje regulace cen podle § 8, uveřejňují cenové orgány v Cenovém věstníku.“

Cenový věstník pro rok 2009: Výměr MF č. 01/2009 ze dne 11. prosince 2008, kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami:

2. Pitná voda dodávaná odběratelům Pitná voda dodávaná do vodovodní sítě pro veřejnou potřebu jiné osobě, než je odběratel („předaná voda“) Odvádění a čištění odpadních vod, z toho jen voda odvedená kanalizací nečištěná, a voda odpadní čištěná

14. Rozúčtování vodného a stočného jednotlivým spotřebitelům se provede podle dohody uzavřené mezi odběratelem a spotřebiteli účastnícími se tohoto rozúčtování. Spotřebitelem se rozumí majitel bytu, uživatel bytu, uživatel nebytových prostorů nebo jiný uživatel nemovitosti včetně odběratelů, kteří nemovitost přímo užívají.

15. Nedojde-li k dohodě podle odst. 14 nejméně s polovinou spotřebitelů provede se rozúčtování podle počtu obyvatelů bytu v závislosti na vybavení bytu a podle počtu a druhu nebytových prostorů (směrná čísla roční potřeby vody). Pevná složka, je-li zvolena dvousložková forma vodného a stočného, se rozúčtuje podle m2 podlahové plochy bytů a nebytových prostorů.

Přímo v textu jsou odkazy na Zákon o vodovodech a kanalizacích:

(5) Odběratelem je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod nebo kanalizaci, není-li dále stanoveno jinak; u budov v majetku České republiky je odběratelem organizační složka státu, které přísluší hospodaření s touto budovou podle zvláštního zákona; u budov, u nichž spoluvlastník budovy je vlastníkem bytu nebo nebytového prostoru jako prostorově vymezené části budovy a zároveň podílovým spoluvlastníkem společných částí budovy, je odběratelem společenství vlastníků.

Z uvedeného vyplývá, že pokud v odběrném místě nedojde k dohodě nejméně s polovinou uživatelů, nastupuje striktně rozúčtování podle počtu obyvatelů a směrných čísel a JE TO ZÁVAZNÝ PRÁVNÍ PŘEDPIS. Pokud k dohodě dojde, je možný naprosto libovolný způsob, ovšem téměř každý, kdo se sem přijde zeptat jak se rozúčtovává voda, zřejmě žádnou dohodu nemá.

Pokud jsou osazena poměrová měřidla, je samozřejmě vhodné dohodnout se na rozpočítání spotřeby dle náměrů po vynásobení koeficientem (fakturovaná spotřeba / součet všech náměrů). Ideální je tuto dohodu nechat podepsat uživatele vždy při výměně vodoměrů, to bývají hromadně dostupní, nebo na shromáždění, kde by jako dohoda měl postačit zápis a hlasovací listina.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.