Vložil Steve (bez ověření), 24. Leden 2010 - 20:18

Tento problém má přinejmenší dvě vzatové roviny: 1. státní správa – občan ČR; 2. občan ČR jako člen SVJ – příslušný orgán SVJ. Současně na základě dotčeného problému je nutné předeslat, že na jakoukoliv žádost člena SVJ by měl, z hlediska principu členství (stanovy), výbor SVJ (potažmo shromáždění SVJ) odpovědět nebo i vystavit požadovaná potvrzení (v tomto případě možná spíše prohlášení). A teď k praktickému řešení: pokud se člen SVJ dostane do tíživé životní situace, že není schopen přispívat na „provoz“ svého bydlení, je podle současných českých právních norem oprávněn, jako občan ČR (ale i cizinec s příslušným statutem), žádat místní správu sociálního zabezpečení o sociální příspěvek. Je jasné, že tato státní instituce potřebuje faktické podklady. Na koho jiného by se měla obrátit o jejich předložení, než toho, kdo žádá o příspěvek? Pak je jasné, že se o potvrzení požadovaných údajů, dožaduje člen SVJ (sociální případ) svého statutárního orgánu. Mé doporučení je takové, že se těmto „potvrzením“ absolutně bránit, je neúčelné a zároveň poškozující především z těchto důvodů:

  • pokud člen SVJ „nemá“, je lepší, když pomůže stát (vyhnutí se exekučním problémům);
  • pokud se člen SVJ obrátí na soud, stejně nakonec výbor SVJ „povolí“ (člen SVJ má na takové potvrzení z hlediska Ústavy právo: no, ale třeba i za úplatu);
  • pokud by si státní správa postavila hlavu a řešila by to soudně (zájem žadatele), nakonec by požadované údaje stejně dostala (SVJ by soudní výlohy nakonec zcela jistě hradil).

Tedy vše vyznívá tak, že SVJ by měl zvolit nejoptimálnější řešení: tedy požadované potvrzení vystavit. Steve

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.