Vložil N. Klainová (bez ověření), 28. Prosinec 2009 - 15:08

Na rozdíl od „jk“ si nemyslím, že se o nákladech, které hradíte ze záloh na správu, neboli z tzv. „fondu oprav“, dozvíte přímo z účetnictví, obzvlášť, pokud se v něm nevyznáte. A i kdyby ano, tak Vám účetní nemusí umožnit kontrolovat jednotlivé položky, nejste-li např. kontrolní orgán.

Na informace o utrácení záloh na správu máte plné právo, které můžete využít během roku, ale hlavně při schvalování účetní závěrky. Jednou ze tří částí účetní závěrky je výkaz zisku a ztráty, který obsahuje náklady, výnosy a výsledek hospodaření. Stačí, když si na shromáždění necháte podrobně vysvětlit každou nákladovou položku, a to do všech podrobností. Pokud Vám někdo řekne, že neví, co je v nákladech zaúčtováno, hlasujte proti schválení účetní závěrky. Přece nebudete schvalovat něco, čemu nerozumíte.

Ještě lepší je, pokud požádáte výbor o přehled nákladů podle druhů ještě před shromážděním, abyste se mohli připravit na dotazy ohledně vynaložených nákladů na správu domu předem. Pro účetní není problém vytisknout sestavu nákladových účtů. Konkrétní náplň už musí umět vysvětlit výbor, který ví, co se opravovalo, kolik stojí pojištění, telefonování aj. výdaje.

Chcete-li vědět o účetní závěrce a jejím schvalování více, podívejte se na http://klaiex.webnode.cz/…-ucetnictvi/. Příspěvky v rubrice Základy účetnictví jsou psány pro účetní laiky.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.