Vložil PeDuPles (bez ověření), 3. Prosinec 2009 - 13:29

Domnívám se, že pokud je KK zřízena stanovami jako další orgán podle stanov společenství dle §9 odstavec 7c) ZoVB a má schválenou odměnu, jedná se o funkční požitek a VZP by se platit mělo. Pokud KK ve stanovách není, může SVJ na kontrolu účetnictví SVJ najmout někoho na DPP.

Co se týče DPP na výbor, mám čerstvé poznatky. Asi před 14 dny jsem potkala kamarádku, která brzy dostuduje práva v Brně, a ta byla ochotná pro mne zdarma prozkoumat, jak je to s různými způsoby odměňování – neodměňování výboru včetně DPP. Zde jsou výsledky, konzultované a odsouhlasené její vyučující:

Co se týče proplácení odměn členů výboru, tj. těch, ze kterých se odvádí daň a pojištění, jedná se o odměny za činnost člena výboru, čili za činnosti výslovně definované jako povinnosti výboru ve stanovách (obvykle svolávání shromáždění, uzavírání smluv, účast na povinných schůzích 4× ročně apod. – dle konkrétních stanov). Na tyto činnosti nelze s členem výboru sjednat DPP ani je proplácet např. na fakturu OSVČ. Pokud je stanovami stanoveno, že činnost ve výboru je čestná funkce a s jejím prováděním není spojeno vyplácení odměn, pak tyto vyjmenované činnosti musí člen výboru vykonávat zdarma.

Všechny ostatní činnosti v povinnostech výboru výslovně nevyjmenované, ale zákonem či stanovami nebo rozhodnutím shromáždění jako povinnost SVJ existující, jsou jiná věc. Na provádění těchto činností (správy) by se podle ZoVB měli podílet všichni vlastníci dle svého podílu. Pokud členové usnesením shromáždění pověří těmito činnostmi jednu nebo více osob, a to i člena nebo předsedu výboru, nelze po této osobě legálně chtít, aby je prováděla zdarma, neboť se jedná o povinnosti SVJ a ne člena výboru.

Proto prý lze legálně a naprosto nenapadnutelně uzavírat s členy výboru DPP například na vedení účetnictví, provádění platebního styku, provedení výběrových řízení na dodavatele služeb a prací i finančních institucí pro úvěrování apod., pokud tyto činnosti nejsou výslovně uvedeny v povinnostech člena výboru. Nejedná se přitom o žádný zastřený stav, neboť prováděním těchto prací mohlo SVJ pověřit (na DPP zaměstnat) jakoukoli jinou osobu a je tudíž jen shoda okolností, že jsou prováděny členem nebo předsedou výboru, většinou proto, že mají o potřebách SVJ největší přehled.

Pro shrnutí – aby se SVJ legálně vyhnulo placení zdravotního pojištění (a všem spojeným nepříjemnostem) z odměn členů výboru, musí splnit následující podmínky:

  • ve stanovách mít výslovně uvedeno, že členství ve výboru je čestná funkce a s jejím výkonem není spojeno pobírání žádných odměn
  • ve stanovách mít přesně a výslovně definovány povinnosti členů výboru; tyto povinnosti pak člen výboru musí skutečně vykonávat zdarma
  • v případné smlouvě se správcem mít jasně definované povinnosti správce
  • ve stanovách mít klauzuli ve smyslu článku XI. vzorových stanov, hlavně odstavce 1 a 4: „Shromáždění může rozhodnout, že určité činnosti bude pro společenství vykonávat zaměstnanec (zaměstnanci) společenství na základě pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce“ a „Působnost podle odstavce 1 a 2 nebo její část může shromáždění svým usnesením svěřit výboru nebo pověřenému vlastníkovi“.
  • uzavírat DPP pouze na činnosti, které podle zákona nebo stanov nejsou povinností výboru nebo podle smlouvy se správcem nejsou povinností správce
  • mít uvedené DPP odsouhlasené shromážděním a uvedené v zápise

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.