Vložil Matějka Jaroslav, 13. Listopad 2009 - 20:17

Vážený pane Pavle,

přečetl jste si prosím, na co odkazoval pan „lake“?, na obsáhlý článek pana Sokola, a k tomu diskutuji.

Jiná odpovědnost je člena statutárního orgánu v případě obchodní společnosti, kdy došlo k porušení jasně stanovených pravidel/povinností člena statutárního orgánu dle ustanovení Obchodního zákoníku a Zákoníku práce (písemně uzavřená hmotná odpovědnost za svěřený majetek či přesně stanovená odpovědnost za daný úsek činností).

Člen statutárního orgánu společenství vlastníků je trestně odpovědný v návaznosti na velmi „měká“ a obecná ustanovení Občanského zákoníku, na jehož paragrafy odkazujete. I vámi doporučená literatura řeší odpovědnost odlišně od toho, co uvádí p.„lake“ s odkazem na pojednání p.Sokola.

ZoVB se samostatné odpovědností členů statutárního orgánu společenství nezabývá, a stanovy společenství tuto oblast odpovědnosti člena statutárního orgánu většinou opomíjejí. Nebývá ani průkazně určena odpovědnost jednotlivých členů výboru za určité konkrétní oblasti. Takže zůstává KOLEKTIVNÍ ODPOVĚDNOST; (a ta je měkčí než konkrétní odpovědnost dle Obchodního zákoníku a Zákoníku práce).

Se členem statutárního orgánu společenství vlastníků není uzavřena žádná písemná odpovědnost; nebo ve vašem společenství ano?

Pozn.: Je třeba si uvědomit, že výbor společenství má oprávnění zavázat společenství k různým plněním.(Jednotliví členové výboru budou při „problému“ vždy tvrdit, že konali v „dobré víře“.Jejich odpovědnost bude většinou především lidská-morální-sousedská.) Proto je nutné určit ve stanovách horní finanční limit v rozhodování výboru, tak je stanovena odpovědnost i členů výboru; nad pravomoce výboru rozhoduje shromáždění a to jsou „všichni“ vlastníci. Jednotlivým vlastníkům nezbude, než uhradit to, k čemu je výbor zavázal, a po té je možné vymáhat občansko právní cestou po členech výboru. Proto je nutné ve stanovách určit omezující a kontrolní mechanizmy, aby jednotliví vlastníci nesplakali nad výdělkem. Je velmi nutné specifikovat ve stanovách oprávnění výboru například při řešení havarijních stavů/havarijní údržby/opravy, především pro případ, kdy na účtě společenství nejsou finanční prostředky k „odstranění“ havarijního stavu a je ohroženo řádné užívání jednotek či obecné ohrožení majetku a zdraví.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.