Vložil Janda (bez ověření), 3. Leden 2013 - 19:01

„ve smlouvach se tomu rika „prilehly pozemek“. Dokonce je podil na nem na katastru nejak svazany s podilem na bytu, protoze se pri prodeji zmeni automaticky vlastnik i na tomto pozemku“ (Vložil JC (bez ověření), 3. Leden 2013 – 17:09)

Nemohl byste upřesnit, jakým způsobem, tj. jako listinou a jakým zněním textu, lze dosáhnout toho, aby převod podílu na přilehlém pozemku byl (a do budoucna zůstal) na katastru svázán s převodem jednotky a podílu na domě a podílu na zastavěném pozemku? Jak takový zápis v katastru potom vypadá?

Stav, kdy se podíl na přilehlém pozemku převádí a musí převádět automaticky a pouze spolu s jednotkou, představuje jistě žádoucí právní stav, přičemž účinná právní úprava bohužel neposkytuje dostatečné vodítko, jak tohoto stavu dosáhnout. V opačném případě nutně během času nastane stav, kdy přilehlý pozemek nebude mít jediného podílového spoluvlastníka společného se spoluvlastníkem domu a zastavěného pozemku. Bude to sice v souladu s literou práva, ale nikoli v souladu s duchem práva.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.