Vložil lake, 2. Listopad 2009 - 18:58

Pro AnonymousB:
Pokud nevíte ani to, že spoluvlastnictví k pozemku se váže AUTOMATICKY na vlastnictví jednotky, pak další diskuse s Vámi nemá smysl.

Nemám ve zvyku uvádět citaci z jiných než právních norem, ale v tomto případě učiním výjimku. Pokyny č. 24 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 4. 8. 2000 č.j. 2648/2000-23 k realizaci zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům (zákon o vlastnictví bytů) stanoví postup katastrálních úřadů a zcela jednoznačně dovolují společný zápis pouze u pozemku pod budovou. V případě, že celistvý pozemek přesahuje půdorys budovy, je nutno jej napřed rozdělit a spolu s jednotkou se zapíše pouze ta jeho část, která je pod budovou (čl. 6 pokynů).

Čl. 2/2.2.5
Je-li pozemek pod budovou s vymezenými jednotkami ve vlastnictví vlastníka jednotek, přepíše se na nový list vlastnictví s pozemkem i listina, která byla podkladem k zápisu vlastnického práva vlastníka jednotek, i věcná práva, která se k němu vážou. Listina se zapíše jako doplněk k nově založené větě D s kódem 81.

Čl. 2/2.7.4
Je-li součástí smlouvy o výstavbě převod spoluvlastnických podílů k pozemku pod budovou (musí být vždy, je-li vlastník budovy vlastníkem pozemku pod budovou), zapíše se tato změna do katastru nemovitostí vkladem. Pro spoluvlastnictví pozemku se založí nový list vlastnictví do doby, než se do katastru nemovitostí zapíší nově vystavěné jednotky a podíly vlastníků jednotek na společných částech domu a podíly vlastníků jednotek na pozemku pod budovou si budou rovny.

2.7.5.2
Je-li pozemek pod budovou ve spoluvlastnictví vlastníků jednotek, přepíše se tento pozemek na list vlastnictví s budovou.

Čl.3/1.2
Je-li vlastník jednotky i podílovým spoluvlastníkem pozemku pod budovou lze vlastnictví k jednotce převést pouze současně s převodem spoluvlastnického podílu na pozemku (§ 20 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů, ve znění zákona č. 103/2000 Sb.). Smlouva o převodu spoluvlastnického podílu k pozemku je součástí smlouvy o převodu jednotky. Vklad vlastnického práva pouze k jednotce nelze v tomto případě povolit.

Čl.3/2
Přechod jednotky evidované v katastru nemovitostí
Listina, na základě které se do katastru nemovitostí zapíše záznamem změna vlastnického práva k jednotce, jejíž vlastník byl i podílovým spoluvlastníkem pozemku pod budovou, musí obsahovat i přechod tohoto spoluvlastnického podílu k pozemku (§ 20 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů, ve znění zákona č. 103/2000 Sb.)

Čl.3/3.2
Je-li vlastník jednotky i spoluvlastníkem pozemku pod budovou, nelze zapsat do katastru nemovitostí věcné právo pouze k pozemku, aniž by bylo zřízeno i k jednotce (§ 30 odst. 3 zákona o vlastnictví bytů, ve znění zákona č. 103/2000 Sb.). V případě návrhu na vklad věcného práva pouze k pozemku je nutné návrh na vklad zamítnout. V případě záznamu je nutné vrátit listinu vyhotoviteli pro jinou zřejmou nesprávnost.

Čl. 6/2
Přechod vlastnického práva k pozemku podle § 879c obč. zákoníku
Vlastnické právo k pozemku zastavěnému budovou nebo stavbou ve vlastnictví osoby, které podle § 879c obč. zákoníku, ve znění zákona č. 103/2000 Sb., přejde do vlastnictví vlastníka budovy, popřípadě vlastníka jednotky vymezené v této budově, se zapíše do katastru nemovitostí po 1. červenci 2001 na základě ohlášení vlastníka, jehož přílohou je:
(...)
b) geometrický plán pro oddělení pozemku, který je předmětem přechodu vlastnického práva v případě, že pozemek evidovaný v katastru jako parcela je větší než pozemek, který je zastavěný budovou a pozemek na něj navazující.

----------------------------------

Pokud se některý zdejší diskutující stále domnívá, že katastrální úřady konají již 9 let v rozporu s právem, může se domáhat změny - stížností nebo správní žalobou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.