Vložil lake, 19. Říjen 2009 - 18:06

Pane JR,

První strana mince je tato: topit nemusíte, jestliže nechcete. Nemůžete být nucen odebírat službu nad míru kterou si určíte sám.

Druhá strana mince je takováto: každá stavba by měla být temperována, tedy vytápěna na minimální teplotu, jinak může dojít k promrzání rohů, poškození obvodových zdí mrazem, vzniku plísní. Vnitřní teplota nutná k zachování tepelné stability objektu je různá: liší se podle izolace domu a pochopitelně podle vnější teploty. Nastavení ventilů na 16°C je snesitelný kompromis pro ty, kdo nemají rádi teplo a zároveň se zajistí, že budova nebude promrzat, i kdybyste odjeli na dva měsíce do Zimbabwe.

O tom, které z obou hledisek je správnější, se vedou nekonečné diskuse nejen na tomto portálu (viz např. http://www.tzb-info.cz).

V bytě ovšem topí i stoupací potrubí a část tepla získáváte prostupem stěnami a stropem od sousedů. (V panelovém bytě s vypojenými radiátory neklesne teplota v zimě pod 15-14°C).

Pořiďte si teploměr a měřte teplotu uprostřed místnosti ve výšce 1m. Je-li teplota 17 a více stupňů, neměl by radiátor vůbec topit. Topí-li, je poškozená termostatická hlavice, nebo špatně nastavená, nebo škvírou v okně proudí studený vzduch přímo na ni.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.