Vložil PeDuPles (bez ověření), 20. Říjen 2009 - 9:56

Jakožto předsedkyně SVJ s 14 bytovými a 3 nebytovými jednotkami (garážemi) se mohu podělit o osobní zkušenosti.

Uvedený případ považuji za nešťastný způsob zpracování prohlášení vlastníka. U nás byly garáže prodány jako jednotky s podílem cca 2,5%, byty mají podíly 4,5 až 7,5%.

Hlasování poté probíhá podle podílu na domě, čili externí garážníci hlasují za svých 2,5%, vlastníci bytu i garáže za součet podílů, tj. třeba 7,5 + 2,5 = 10%. Tak by to mělo podle mého názoru probíhat i Vás, čili hlasovací podíly jednotlivých členů by měly být podle podílu na domě – vždy plocha jednotky lomeno plocha všech jednotek (včetně garážových stání jakožto nebytů napočítaných jednotlivým vlastníkům 1/8). Externí vlastníci garáží by tak měli hlasovací právo například 0,5%, vlastníci bytů třeba 3,5 + 0,5 = 4%.

My jsme si ještě dohodou 100% vlastníků na shromáždění odhlasovali, že garážníci nebudou přispívat do Dlouhodobých záloh na správu, opravy a údržbu („Fondu oprav“, dále FO) ve stejné míře jako vlastníci bytů, ale částkou čtvrtinovou vzhledem k tomu, že společné prostory nevyužívají. Nicméně pokud k této dohodě nedojde, musí opět vlastníci garáží přispívat jako všichni ostatní vlastníci, pokud v kupní smlouvě kupují garážové stání (respektive podíl na nebytu) včetně podílu na společných prostorách.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.