Vložil Matějka Jaroslav, 17. Říjen 2009 - 19:02

Vážený pane Vlastimil,

součástí zákona č.72/1994 Sb. je ustanovení o „Prohlášení vlastníka“ (rodný list domu včetně uspořádání zásadních náležitostí života domu) a ustanovení o „Stanovách“.

Stanovy jsou vnitřním předpisem společenství a rozpracovávají mimo jiné pravidla hlasování a pravidla hospodaření. Tento dokument navazuje a nutně rozpracovává základní ustanovení „Prohlášení…“.

Vztah „Prohlášení…“ a Stanov společenství

Prohlášení vlastníka v souladu se ZoVB §4 odstavcem 2:

  • Písmeno c) určuje společných částí budovy, které budou společné vlastníkům všech jednotek a určení společných částí budovy, které budou společné vlastníkům jen některých jednotek.

V souladu s tímto ustanovením se musí upravit stanovy tak, že o věci, která je společná vlastníkům jen některých jednotek rozhodují pouze vlastníci jen „těchto“ některých jednotek.

  • Písmeno g) určuje pravidla pro přispívání spoluvlastníků domu na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu, popřípadě domu jako celku.

V souladu s tímto ustanovením se musí upravit stanovy v části hospodaření tak, že na náklady věci, která je společná vlastníkům jen některých jednotek přispívají/se podílí pouze vlastníci jen „těchto“ některých jednotek.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.