Vložil Pavel, 15. Září 2009 - 22:16

Na adrese

http://www.zelenausporam.cz/…na-vytapeni/

jsou formuláře pro podání žádosti o dotaci ZÚ.

Spolu se žádostí musí být podán „formulář souhlasného prohlášení vlastníků s ověřenými podpisy“ (řádek 31).

Chápu to u RD s 2–4 spoluvlastníky. U SVJ, kde jsou desítky až stovky spoluvlastníků tomu moc nerozumím.

Ověřoval jsem to na informačních linkách ZÚ. Těm to nepřipadá divné, byli tak proškoleni. Proto jsme napsali ministru ŽP, starostovi a poslanci, který má dotace na starosti mj.:

"Podle řádku č. 31 Žádosti se musí předložit souhlasné stanovisko všech spoluvlastníků nemovitosti, které navíc musí být úředně ověřeno. V našem společenství máme 139 bytových jednotek. Některé jednotky jsou v podílovém spoluvlastnictví, to by znamenalo podpisy navíc. Nejméně u jedné jednotky probíhá dědické řízení, to by znamenalo počkat až na konec dědického řízení. Přitom dodatkem č. 1 ke Směrnici se od 1.9.2009 znemožňuje pro panelové domy žádat o dotaci až po skončení prací, spoluvlastníci panelových domů jsou tak oproti ostatním znevýhodněni a mohou zahájit stavební práce až po podání žádosti o dotaci z Programu Zelená úsporám. Někteří vlastníci žijí v zahraničí a bude velmi obtížné od nich úředně ověřený souhlas získat. Může se i vyskytnout jednotlivec, který vlastně dostává do ruky právo veta nad několika desítkami členů společenství.

Společenství vlastníků jednotek jako právnická osoba vzniká přímo ze zákona, aby zastupovalo jednotlivé členy společenství vůči okolí – stavebnímu úřadu, dodavatelům služeb atd. Ve společenství se přitom o drtivé většině záležitostí rozhoduje prostou většinou. Například pro získání souhlasu s úvěrem stačí nadpoloviční většina přítomných na shromáždění (což vlastně může být 25 až 30% hlasů všech členů). Jedinou výjimkou je Program Zelená úsporám, kde se pro podání žádosti o dotaci vyžaduje souhlas 100% všech vlastníků."

Kombinace neschopných úředníků a všehoschopných politiků je pro ČR velmi škodlivá.

Možná bude vhodné napsat vlastním jménem také na MŽP. Pokud tam dostanou více takových informací, třeba by mohli novelizovat Směrnici č. 9/2009.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.