Vložil PeDuPles (bez ověření), 17. Únor 2011 - 11:50

Podle mě se mýlíte. Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii v platném znění upravuje práva a povinnosti subjektů v rozsahu potřebném k zajištění jednotnosti a správnosti měřidel a měření, mimo jiné pro právnické osoby, kterou SVJ je.

Podle §3 odstavec 3) Zákona o metrologii: Stanovená měřidla jsou měřidla, která Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví vyhláškou k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam v závazkových vztazích, například při poskytování služeb. Dodávka teplé a studené vody touto službou je, SVJ se pak stává „subjektem“ dle §1.

Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu číslo 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu, v příloze Druhový seznam stanovených měřidel uvádí:

Obor měření, druh měřidla ------------ Doba platnosti ověření

Měřidla protečeného množství vody

a. na studenou vodu ------------------ 6 roků

b. na teplou vodu ---------------------- 4 roky

§ 18 zákona o metrologii, Úkoly subjektů

Subjekty

a. vedou evidenci používaných stanovených měřidel podléhajících novému ověření s datem posledního ověření a předkládají tato měřidla k ověření;

b. zajišťují jednotnost a správnost měřidel a měření a jsou povinny vytvořit metrologické předpoklady pro ochranu zdraví zaměstnanců, bezpečnosti práce a životního prostředí přiměřeně ke své činnosti.

SVJ je podle § 9a ZoVB oprávněno uzavírat smlouvy k zajištění dodávky služeb spojených s užíváním jednotek, poskytuje tedy jednotlivým vlastníkům službu a je tudíž subjektem (právnickou osobou) povinným řídit se Zákonem o metrologii, pod veškerými sankcemi, nečiní-li tak.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.