Vložil lake, 2. Září 2009 - 20:32

Vy máte ale štěstí! Taková pěkná kauza to bude ...
Samozřejmě je nutné obrátit se na soud. Žalovanou stranou bude společenství vlastníků.

Nižší soudy jsou nevyzpytatelné a často rozhodují nesprávně. Počítám tedy, Vám přiznají právo podat žalobu (aktivní legitimace), ale prohrajete to pro nějaký jiný důvod, například pro nedostatek pasivní legitimace SVJ (dojdou k závěru, že žalována měla být předsedkyně, protože jen ona svým podpisem může za SVJ objednat zámečníka).

Nic si z toho nedělejte, samozřejmě se odvoláte.
Odvolací senát to taky zamítne, ovšem určitě z přesně opačného důvodu. Dospějí možná k názoru, že pasivní legitimace je v pořádku, ale zaříznou Vás na nedostatku aktivní legitimace, protože nejste "přehlasovaným vlastníkem" podle §11/3 zákona, dokud jste své právo na nový klíček neuplatnil na shromáždění SVJ.

To bude ten nejlepší výsledek, jaký si bylo možno přát! Teď totiž budete mít neotřesitelnou pozici pro dovolání k Nejvyššímu soudu. Jako důvod dovolání určitě uveďte, že rozhodnutí bude mít zásadní právní význam (§ 237 odst. 1 písm. c/ o. s. ř.); oni to na Nejvyšším soudě mají rádi, vybírají si spíš ty zapeklitější případy a dělá jim dobře, když mohou nižší soudy poučovat.

Jestli to u Nejvyššího soudu vyhrajete, což je téměř jisté, vrátí se věc zase zpátky k soudu prvního stupně. Kdyby to ani pak nedopadlo podle našich představ, jistí to ještě Ústavní soud.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.