Vložil lake, 19. Červenec 2009 - 21:30

Paní Pavlíčková,
jako první krok bych doporučil získání základních informací:
Máte Prohlášení vlastníka budovy? Pokud ne, na katastrálním úřadu Vám vystaví kopii. Je tam (mimo jiné) uvedeno čí jsou okna, jak se platí zálohy na údržbu a opravy (pokud to nebylo později shromážděním změněno).
Máte Stanovy společenství? Pokud ne, jsou uloženy u příslušného rejstříkového soudu a vy si můžete vyžádat jejich kopii. Je to nutné k tomu, abyste věděla, co je pověřený vlastník povinen vůči členům společenství, jak se hlasuje, na jaké informace máte právo, atd.
Doporučuji na webové stránce http://www.justice.cz/or/ vyhledat Vaše společenství (nejlépe podle IČO). Zkontrolujte, kdo je vedený jako předseda nebo pověřený vlastník a kdy mu končí funkční období. Ve společenstvích, kde věci nejsou v pořádku, se stává, že funkční období členů výboru již skončilo, ale předseda oddaluje novou volbu, aby nemusel předat špatně vedené účetnictví.
Na webu naleznete možná i důležité listiny Vašeho společenství (Stanovy, možná roční uzávěrky, zápisy ze shromáždění společenství).
Tyto listiny jsou přes internet přístupné přibližně za poslední 4 roky; papírové kopie starších dokumentů si můžete vyžádat u přísluného rejstříkového soudu.
Podle toho, jak popisujete situaci, se zřejmě nevyhnete postupu přes trestní oznámení nebo přes soud. Ty listiny budete potřebovat v každém případě.
lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.