Vložil němec m. (bez ověření), 19. Červenec 2009 - 11:17

dobrý den, prosím o kvalifikovanou odpověď na otázku, kteří konkrétní vlastníci jednotek mají plnit funkci orgánů společenství (jde zejména o výbor), a to v následujícím případě našeho SVJ:

  • naše SVJ, spravující 13 bytů (dříve ve vlastnictví družstva uvedeného v § 24 odst. 1 a 2, které bylo původním vlastníkem budovy a nyní plní povinnost správce), jež jsou nyní ve vlastnictví 13 různých vlastníků, vzniklo na základě ustanovení § 9 odst.(4), tj. nikoliv dle ustanovení § 9 odst. (3), z čehož dovozuji podstatný rozdíl ohledně „dne vzniku společenství“, a v návaznosti na to i ohledně povinnosti/„bře­mene“ plnit funkci orgánů SVJ (zejména výboru) v případě jeho/jejich nezvolení:
  • podle § 9 odst. (3) je rozhodným „dnem“ den doručení „listin“ „poslednímu z těchto vlastníků“ – (musí existovat alespoň tři různí) tj. tedy třetímu z nich (samozřejmě při dodržení i ostatních ustanovení tohoto odstavce);
  • podle § 9 odst.(4) došlo u nás ke vzniku společenství dne 1. července 2009, když během června 2009 byly družstvu doručeny listiny dokládající, že spoluvlastnický podíl družstva se snížil na méně než jednu čtvrtinu.

Ve skutečnosti se převod do vlastnictví realizoval ve 2 etapách – nejprve na jaře 2009 u 6 bytů a následně u zbývajících 7 bytů v červnu-červenci 2009. Všech 13 nových vlastníků se stalo členy společenství dnem jeho vzniku – tj. prvým červencem 2009.

DOTAZ: kteří ze 13 členů našeho SVJ mají ze zákona plnit funkci orgánů našeho SVJ v případě, že dojde k jejich nezvolení? Které kriterium je pro takové určení konkretnich osob rozhodné?

Děkuji předem za kvalifikovanou odpověď. M. Němec

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.