Vložil lake, 14. Červenec 2009 - 8:33

Pane Matasi,
máte-li stanovy tak děravé, že k volbě není nutný souhlas navrženého s kandidaturou, pak je zřejmě možné vše. Zda je to v souladu s právním systémem ČR, je jiná otázka.
Osoba zvolená proti své vůli (většinou v nepřítomnosti) by pro jistotu měla svou volbu odmítnout (písemně na adresu výboru společenství), jakmile se o ní dozví.
Významnou skutečností je, že změna nebude zapsána do rejstříku společenství vlastníků, pokud takto "zvolený" člen výboru nevyjádří písemně svůj souhlas a nepřijme funkci.
Soudím, že pro zápisy do rejstříku společenství vlastníků platí obdobně ustanovení obchodního zákoníku a občanského soudního řádu vztahující se na obchodní rejstřík. Tedy je nutno vždy doložit listiny, osvědčující skutečnosti, které jsou předmětem zápisu (změny zápisu).
Většinou se předkládá (kromě zápisu ze shromáždění, na němž proběhla volba) i listina osvědčující projev vůle zvoleného člena - souhlas s výkonem funkce. Při změně v osobě předsedy se dokládá zápis ze schůze výboru, na němž proběhla volba předsedy. Pokud v tomto zápisu není uvedeno, že s přijetím funkce na místě souhlasil, pak se pochopitelně dodá i jeho písemný souhlas.
lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.