Vložil Matějka Jaroslav, 12. Červenec 2009 - 10:34

Vážený pane Pavle, a ostatní,

mohu se Vám omluvit, nemyslel jsem to zle, pokud omluvu přijmete. Ale vyjádření, že hrozí „vyvlastňování“ je dosti silné kafe.

Celá diskuse má počátek v dotazu ke „společným částem ve výhradním užívání konkrétního vlastníka“. Poté byla přenesena na samostatné téma.

K narovnání spoluvlastnických práv včetně úhrad správy, provozu a oprav dané společné části, a to formou úpravy „Prohlášení vlastníka“ v částech „Prohlášení…“ dle §4 odst.2 písm.c), g), h); plně platí ustanovení ZoVB §11 odst.4: „K přijetí usnesení o věcech, které jsou obsahem prohlášení podle §4, o schválení nebo o změně stanov, … a o rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky jednotek podle §9a odst.2 je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů.“

Pro změnu stavby, tedy i ubrání či přidání místností ke stávajícím jednotkám, a tím pádem ke změně spoluvlastnických podílů, je nutné se řídit ustanovením ZoVB §11 odst.5: „K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby a o změně stavby je zapotřebí souhlasu všech vlastníků jednotek. … Ustanovení zvláštních právních předpisů tím nejsou dotčena.“

Žádné „vyvlastňování“ tedy skutečně nehrozí. Pokud ale chce společenství narovnat-legalizovat stávající stav skutečnosti, kdy jeden vlastník výhradně užívá lodžii ze společných částí domu, má tedy také v souladu se ZoVB a OZ povinnost podílet se „výhradně“ na správě, údržbě a opravách dané společné části. Nebo se domníváte, že by mělo být plně hrazeno ze společného?

Poznámka z praxe: Již delší dobu je připravován nový zákon. Žádnému společenství nikdo nebrání, aby využil některých jeho ustanovení jako motivaci k úpravám svých stanov a pravidel. Konkrétně pro společné části domu ve výhradním užívání jen některých konkrétních vlastníků, např.: balkony, lodžie, terasy, případně i parkovací a garážové stání; je obsah návrhu zákona velmi inspirující a plně v souladu se stávajícím ZoVB. Od roku 2002 při vypracovávání návrhů stanov zapracováváme o ustanovení nebo upravujeme „Prohlášení…“, že „podílová plocha pro stanovení příspěvku na dlouhodobou zálohu se navyšuje o 30%-50% plochy balkonu, lodžie, terasy, garážového či parkovacího stání“. (Jeví se nám rozmezí 30%-50% spravedlivější v některých případech, především při určování plochy z garáží, které mají přístup přímo z ulice a nevyužívají žádlé technické sítě domu.) Nemáme dodnes s těmito domy=společen­ství=vlastníky problém, že by „někdo“ hradil něco za „někoho“. Ano, není to spravedlivé na 100%, ale určitě spravedlivější než když hradí všichni všechno, ikdyž předmět nemohou využívat.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.