Vložil lake, 8. Červenec 2009 - 13:32

Zkrátka jakmile uzavřete dohodu o výlučném užívání společných prostor jen některými vlastníky, kteří pak platí více na zálohách, můžete mít na krku Finanční úřad :-(
Dokud se jedná o přijaté zálohy na účtu SVJ, nic se neděje, neboť částky jsou účetně stále majetkem jednotlivých vlastníků. Jakmile se tyto finance použijí na opravu nebo údržbu společných částí domu, vznikne ostatním vlastníkům nemajetkový prospěch,který jsou povinni zdanit.
Pokud dohodou pronajmete ty místnosti bezplatně, nepomůžete si: vznikne zase nemajetkový prospěch uživatelům oněch místností (a dá se vyjádřit v ceně v místě obvyklé za pronájem obdobných prostorů, a z této částky může FÚ hravě vypočíst ušlou daň).
Existuje jediná možnost, jak se ostatní vlastníci zbaví povinnosti danit:
"... za předpokladu, že se vlastníci bytů a nebytových prostorů v domě písemně dohodnou o úhradě uvedených nákladů a výdajů jinak než podle výše spoluvlastnických podílů na společných částech domu" [Zákon o dani z příjmů, § 4 - Osvobození od daně].
Pan Pavel by nám možná ozřejmil, zda tato výjimka ještě platí a nebylo-li to mezitím zrušeno. Při tempu změn daňových zákonů v tomto státě bych se nedivil ...
lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.