Vložil M. (bez ověření), 3. Červenec 2009 - 10:46

Dobrý den, k výše popsanému problému jsem od developera dostala následující vyrozumění:

"Ve Vašem dopise společnosti vytýkáte, že současný stav, kdy je z jedné výměníkové stanice dodáváno teplo a teplá voda do dvou budov, je v rozporu se zákonem. Zároveň se domníváte, že společnost Zahradní čtvrť, a.s. pochybila, když nevytvořila jedno společenství pro obě budovy, respektive, když nestanovila pravidla pro rozúčtování tepla a teplé vody.

Bohužel musím konstatovat, že se s Vašimi názory nemohu ztotožnit.

Stávající provedení dodávky tepla a teplé vody je v souladu se zákonem, způsob rozúčtování je, dle mého názoru, řešen vyhláškou č. 477/2006 Sb.

Pokud jde o Váš požadavek týkající se osazení měření pro jednotlivé budovy, měl by být s ohledem na znění § 78 odst. 1 a § 78 odst. 6 zákona č. 458/2000 Sb. směřován na dodavatele tepla a nikoliv na původního vlastníka budovy.

K Vámi předloženým variantám řešení si dovoluji uvést následující.

Podle platného zákona o vlastnictví bytů je možné vymezit prohlášením vlastníka jednotky a společné části domu pouze v jedné budově. Stejně tak společenství vlastníků může vzniknout pouze pro jednu budovu.

Vyhláška umožňuje upravit způsob rozúčtování dohodou vlastníků objektů, nemyslím si však, že by bylo vhodné požadovat toto po původním vlastníku dotčených domů. Z vlastní zkušenosti mám potvrzeno, že noví vlastníci domů nesou spíše nelibě, pokud je jejich sféra možného rozhodování omezena jednostranným úkonem prodávajícího. Z tohoto úhlu pohledu považuji za vhodnější, aby, pokud právní předpis dohodu umožňuje, byla tato projednána mezi jednotlivými vlastníky, kteří tak dostanou příležitost hájit svá práva a oprávněné zájmy.

Závěrem si Vám dovoluji navrhnout jednat s příslušným dodavatelem tepla a s odkazem na shora zmíněné ustanovení zákona požadovat osazení měřícího zařízení."

Poradil byste mi prosím, jak protiargumentovat? Děkuju, Marcela

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.