Vložil lake, 15. Listopad 2012 - 4:05

Návrh na změnu stanov zní: „Členem výboru nebo pověřeným vlastníkem může být vlastník jednotky nebo zmocněný zástupce právnické osoby – člena společenství,je li ke dni volby starší 18 ti let, je způsobilý k právním úkonům a má trvalý pobyt v domě společenství.“

Aldrkeh, vaše změna stanov je zjevně nerozumná a navíc je v rozporu s kogentním ustanovením zákona. Takže i kdybyste ji přijali, bude částečně neplatná.

  • Podmínka trvalého pobytu v domě je diskriminací vlastníků jednotek, kteří nemají v domě hlášený trvalý pobyt. Přitom trvalý pobyt je pouze záležitost evidence obyvatel a nemá naprosto nic společného s vlastnictvím jednotky v domě. To je naprosto stejné porušení Listiny základních práv a svobod jako kdybyste napslali „členem výboru nesmí být osoba se zrzavými vlasy, cikán ani Žid“.

Dále upozorňuji, že váš „zmocněný zástupce právnické osoby“ ve funkci pověřeného vlastníka musí zároveň být vlastníkem jednotky v domě. ZoVB stanoví ve svém § 9 odst.7, že pověřeným vlastníkem může být výhradně vlastník jednotky, nikoliv nevlastník.

Vy jste chtěli docílit, aby členem výboru mohl být zmocněný zástupce fyzické osoby. To je opět protiprávní nesmysl. Funkce člena výboru je osobní povahy a není možné, aby člen výboru (fyzická osoba) byl pouze zástupcem jiné fyzické osoby. Členství ve výboru vykonává vždy sám za sebe.

Zákon ovšem umožňuje, aby členem výboru byl jak vlastník, tak i nevlastník jednotky. Tedy i nájemce či jiná osoba může být zvolena za člena výboru. Vlamujete se do otevřených dveří a vymýšlí se k tomu nesmyslné právní kličky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.