Vložil Petr Patočka, 19. Květen 2009 - 14:06

Sám vidíte, že to není jednoduché. Já tam ty číselné údaje uváděl jen pro orientaci, ne že se nějaký konkrétní koeficient takto mění.

Pokud totiž budete chtít zateplení vyřešit přesně, má to drobný háček a tím je cena. Musíte zjistit změnu podílu instalovaného výkonu ku tepelným ztrátám po zateplení pro každou konrétní místnost. V tomto má pan Kulhánek pravdu. Ale v tomto já s ním nepolemizoval.

Otázkou je, jestli je to nejlepší cesta při pomětu cena / výkon, tedy kolik mě bude toto zpřesnění rozpočtů stát.

Naše zkušenost ukazuje, že dopředu není třeba měnit parametry rozúčtování po zateplení. Máme tu výhodu, že v našem rozúčtování uvádíme přímo teplotní rozdíly mezi místnostmi téhož bytu a mezi průměrnou teplotou celého objektu a pokud dojde po zateplení k velkým nesrovnalostem v těchto údajích je třeba se jim dále věnovat. Ano je možné namítnout, že díky tomuto postupu není naše rozúčtování absolutně přesné. Není a ani nikdy nebude. To je holt problém poměrového měření. Ono totiž další problém je konkrétní provedení objektu. Stačí vám jeden špatný panel a už máte chybu v rozúčtování. A pokud máte systém bez možnosti zpětné kontroly, nazvěmě jej „kupování dílků“, nemáte jakoukoli možnost zkontrolovat jestli náhodou není v rozpočtu nějaký problém. Uvedeme-li teplotní rozdíly jednotlivých místností, může každý uživatel zkontrolovat co mu počítáme a za co platí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.