Vložil Matějka Jaroslav, 21. Únor 2009 - 12:02

Balkony, balkony, a zase bakony, terasy a jiné.

Původně jsem již diskutovat nechtěl. Děkuji p.Kolářovi za připomenutí dřívějších příspěvků. Takže pro všechny ještě jednou.

Zákona č.72/1994 Sb. v platném znění (ZoVB) v § 8 odst.2 stanovuje, dle čeho se určuje velikost spoluvlastnických podílů.

Původní vlastník je osobou znalou dané budovy a při vypracování „Prohlášení vlastníka“ dle §4 ZoVB (rodný list domu) měl s odbornou péčí toto „Prohlášení…“ vypracovat a určit v souladu s ustanovením:

  • § 4 odst.2 písm.c), co jsou společné části budovy výhradně užívané jen některými vlastníky a dle
  • § 4 odst.2 písm.g) určit, jak se bude za společné části ve výhradním užívání jen některých vlastníků přispívat na dlouhodobou zálohu (tzv.FO).

Jenže tak většinou původní vlastník neudělal a „Prohlášení…“ vypracoval amatérsky, byť jej podepsal JUDr.

Všichni se mnou jistě souhlasíte, že cena bytu bez balkonu na stejném podlaží je nižší než cena stejně velkého a vybaveného bytu s balkonem. Balkon je součástí fasády a měl by být ze stavebně estetického pohledu stejný s ostatními. Není přeci možné, není-li to záměrem avantgardního architekta, aby jeden balkon byl zelený, druhý modrý, třetí žlutý, a jeden „zhnilý“ a rezavý a hyzdil celý dům či ničil rzí fasádu.,

Obdobně byt s terasou je také lukrativnější než byt bez terasy. Na terase mám bazén, mohu pořádat párty a pod. Terasa tvoří ale střechu pro místnosti – byty pod terasou. Modelový příklad: Zatéká do místností pod terasou, je to náklad všech, jelikož se jedná o „střechu“. Ale na terase je dlažba, aby byla terasa pochůzná, a tak to majitel bytu s terasou koupil. Společenství ale střechu-terasu opraví jen lepenkou. A máme spor mezi vlastníky. Vlastník terasy nedovolí vstup na terasu přes svůj byt, mu do bytu nezatéká. Postavíme tedy lešení či vysokozdvížnou plošinu a oprava se tak prodraží.

ZoVB v §3 odst.1 odkazuje na Občanský zákoník (OZ), který řeší náležitosti neupravené ZoVB. OZ v § 451 – § 459 řeší bezdůvodné obohacení, což je v případě, že vlastník bytu s balkonem s podílem 50 přispívá stejně na dlouhodobou zálohu jako vlastník bytu bez balkonu s podílem 50, a balkony se opravují ze společného. Tato skutečnost je v hrubém rozporu s ustanovením § 454.

Obdobně platí pro terasy, značně rozdílné rozlohy sklepních kójí ve společných částech, případně garážová či parkovací stání ze společných částí. Proto by mělo být minimálně ve stanovách společenství, v části hospodaření, určeno, jak se budou vlastníci takto majetkově zvýhodněni podílet na nákladech správy, údržby a provozu těchto „společných částí“, např. zápočtem těchto ploch k „podílu“ daným-přesně stanoveným procentem plochy.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.