Vložil Pavel, 18. Únor 2009 - 16:01

PL: Každý může mít svůj názor.

P: Souhlasím. Lepší by ale bylo mít svůj názor podložený argumenty, pokud možno právními argumenty. S argumenty v poloze etické nebo dokonce jen v poloze vlastních přání se toho moc nenadělá.:-)

PL: Já si myslím, že přenášet jakoukoliv odpovědnost na členy výboru je nesmysl.

P: Já odpovědnost na členy výboru nepřenáším. Ta odpovědnost je dána § 415 a § 420/1 ObčZ. Podrobnosti např.

  • Pokorný,M., Hochman, J. Odpovědnost za škodu v právu občanském a pracovním, 3. vydání, LINDE, 2008
  • Dvořák, T. Vlastnictví bytů a nebytových prostor, ASPI, 2007, na str.344–345
  • Holejšovský, J. Společenství vlastníků jednotek, Aleš Čeněk s.r.o., 2008, na str. 132–133

PL:Zaměstnanci kteří operují s miliony mají většinou danou znalost, dané ohodnocení a i danou zodpovědnost.

P: Mělo by to tak být.

PL: Udělat ovšem u výborů výjimku a dát jim jen tu zodpovědnost (za miliony) bez toho aby jim někdo dal ohodnocení je podle mě chyba.

P: Nikdo výjimku nedělá, odpovědnost členů výboru zkrátka existuje, ať to vezmete na vědomí nebo ne. Pokud nahlédnete do § 415 a 420/1 ObčZ jistě se přesvědčíte, že tam výjimka pro členy výboru SVJ není. Že by členové výboru měli být odměňováni s tím souhlasím.

PL: Trvám na tom, že na příkladu účetnictví by např. mělo platit to, že si SVJ zaplatí tak dobrého účetního s tak dobrými znalostmi (a případně pojištěním) že ve smlouvě půjde bez problémů uvést i odpovědnost za škody. Obdobně by to mělo platit ve všech činnostech co výbor dělá.

P: Souhlasím, ale toho účetního nebudou hledat členové SVJ, ale členové výboru. Nikdo tu netvrdil, že členové výboru musí být účetní. Nicméně by členové výboru měli postupovat tak, aby předcházeli možným škodám (§ 415 ObčZ). Např. tím, že účetnictví zadají dodavateli, který má oprávnění účetnictví provádět, že si ve smlouvě přesně vymezí práva a povinnosti obou stran, že se smluvně upraví odpovědnost za chyby v účetnictví, že se budou zajímat o výši a rozsah pojištění dodavatele pro případ sankce od FÚ, která prvotně samozřejmě postihne SVJ. No a pokud vznikne škoda SVJ měla by se přenést na škůdce. To by měl být dodavatel, ale pokud výbor uzavře špatnou smlouvu, škoda se dá z SVJ přenést pouze na výbor resp. jeho členy. To je ta odpovědnost, které se bráníte, ale která existuje (§420/1 ObčZ).

Pokud nechcete nést žádnou odpovědnost, kandidujte příště na poslance nebo senátora a ne do výboru SVJ. I když neznám Vaší odměnu za výkon funkce člena výboru, předpokládám, že by jste si i finančně polepšil. :-))

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.