Vložil N. Klainová (bez ověření), 14. Únor 2009 - 15:16

Paní, či slečno Dášo, účetnictví SVJ je skutečně účetnictvím podvojným. S pousmáním jsem si přečetla, že nepovažujete problematiku účetnictví SVJ za příliš složitou. Pokud se budete opravdu snažit o její pochopení, brzy svůj názor změníte.

Účetnictví SVJ je díky velmi zvláštnímu charakteru této právnické osoby poměrně dost složité. Vyhláška č. 504/2002 Sb. ani ČÚS zvláštní charakter SVJ nezohledňují, takže se občas stane, že účetní musí konstatovat (v příloze), že musí zvolit jiné, než předepsané metody.

Pokud budete mít zájem, přijďte se podívat na web věnovaný většinou jen účetnictví SVJ. Je na adrese www.klaiex.webnode.cz.

K účtu 395 Vnitřní zúčtování Vám mohu sdělit tolik, že jej mohou SVJ využít např. v případě, že chtějí přeúčtovat nějaké náklady nebo výnosy mezi jednotlivými vchody. Jde o SVJ, kde jednotlivé vchody usilují o osamostatnění a hodně si hlídají, jak který vchod hospodaří. Jiné využití, než přeúčtovávání mezi dílčími jednotkami uvnitř SVJ nevidím.

Naprosto nesprávně využívají tento účet bytová družstva, která vedou účetnictví SVJ v rámci svého družstevního účetnictví.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.