Vložil Matějka Jaroslav, 8. Únor 2009 - 10:07

Vážený p.Káša z Meziměstí a ostatní

www.stavebnitechnologie.cz/include.php…

Láhve na zkapalněné topné plyny

Jako zdroje propanbutanu používáme ocelových, tlakových láhví obyčejně s obsahem 2 kg nebo 10 kg. Výjimečně se používají láhve s obsahem 33 kg. Je možné používat jen ty láhve, které mají předepsané označení, nemají poškozené nebo netěsné ventily a poškozenou výstroj.

Umístění tlakových stanic Při umísťování kovové tlakové nádoby do 15 kg je třeba dodržovat tyto zásady:

  • nádoby umísťovat uvnitř budovy jen tehdy, slouží-li pouze jedné bytové jednotce,
  • zásobují-li více bytových jednotek, umísťovat je mimo obytný prostor, a to na volném prostranství.

Na chodbách a na schodištích může být umístěna jedna láhev PB, ale jen tehdy, je-li přístupná jen jejímu uživateli, přičemž chodba nesmí být únikovou cestou.

Láhve chráníme uzavíratelným krytem. Jednu láhev do 15 kg je dovoleno umístit v kuchyni, přičemž láhev musí být vzdálena od všech zdrojů tepla minimálně 1 m. Jestliže tuto vzdálenost nelze dodržet, musí se zabezpečit, aby povrchová teplota láhve nepřekročila 40 oC. Láhve s náplní 33 kg nesmějí být umístěny v budovách. Umísťují se vně budov v domcích nebo skříních k tomuto účelu zhotovených.

Zákazy umísťování:

  • v místnostech a prostorách pod úrovní okolního terénu (sklepy, šachty, apod.),
  • v cizích objektech mimo obvod domácnosti odběratele, uživatele,
  • v inhalačních šachtách bytových jader a místech určených ke spaní,
  • skladištích se snadno výbušnými a hořlavými látkami a v místnostech se zvýšeným nebezpečím požáru,
  • garážích a úschovnách pro auta,
  • koupelnách a prádelnách,
  • v chodbách přístupných i jiným osobám než uživateli, pokud nejsou v uzavíratelném kry­tu,
  • chráněných únikových cestách,
  • spížích a skladištích potravin,
  • v místnostech, kde by byly vystaveny účinkům slunečního záření a jiným tepelným vlivům.

Manipulace a zacházení s nádobami na plyny Láhve musí být chráněny před nárazem a pádem. Před použitím se musí zkontrolovat stav nádoby v rozsahu pokynů k obsluze.

Při odběru plynu láhev nezahříváme a nesnažíme se tak dosáhnout vyššího odběru plynu. Zásadně odebíráme plyny z láhve jen přes redukční nebo regulační ventil. Láhev musí být při odběru v kolmé poloze, láhvovým ventilem směrem nahoru.

Pokyny pro provoz tlakové stanice propanbutanu Při úniku PB je nutno ihned uzavřít láhvový ventil, zhasnout všechna otevřená světla a oheň a účinně větrat průvanem. Vypnout všechny zdroje jiskření. Těsnost spojů, kohoutů apod. se kontroluje pouze detektorem, čichem nebo potřením těchto míst pěnotvorným roztokem (např. mýdlovou vodou). Je zakázáno zkoušet těsnost otevřeným ohněm (zápalkou, svíčkou, apod.). Veškeré opravy a přezkoušení má provádět pouze oprávněná firma. Uživatel může pouze vyměnit těsnění v připojovací matici regulátoru tlaku. Při výměně prázdné láhve za plnou je nutno z prostoru odstranit veškeré možné iniciace výbuchu nebo požáru.

Doprava Nádoby na plyny se nesmějí dopravovat společně se žíravinami, uloženými v rozbitelných obalech. Kyslík se nesmí dopravovat společně s mastnými látkami. Přenášet láhve o celkové hmotnosti větší než 50 kg (včetně) musí nejméně dvě osoby pro tuto práci způsobilé. Zakazuje se dopravovat láhve v zavazadlovém prostoru osobních vozidel a ve vozidlech, v nichž prostor pro řidiče není oddělen od prostoru pro přepravu láhví. Z tohoto zákazu se vyjímají láhve sloužící k provozním účelům a jednotlivé láhve s vnitřním objemem do 12 l a láhve na PB do součtu hmotností náplně 40 kg.

Poznámka na závěr: Jak máte řešeno v „Prohlášení vlastníka“ či ve stanovách SVJ, příloha „Domovní řád“ nebo „Požárně bezpečnostní směrnice.“

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.