Vložil Pavel, 9. Leden 2009 - 19:59

Dovolím si několik připomínek. Jsou uvedeny v závorce, neumím zde zvýraznit/odli­šit písmo.

1)ZoVB § 8 odst. (2) (správně má být § 11 odst.3) Při hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů členů společenství na společných částech domu; členové společenství, kteří jsou spoluvlastníky jednotky, mají společně jeden hlas.

2)Nadpoloviční většina (HLASU)

ZoVB § 11 odst. (2) Shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů. ZoVB § 9 odst. (12) Ke zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny (HLASU) všech vlastníků. 3)Nadpoloviční většina přítomných (HLASU)

ZoVB § 11 odst. (2) K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných hlasů 4)¾ většina přítomných (HLASU)

ZoVB § 11 odst. (4) Tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů je zapotřebí k přijetí usnesení o a)schválení nebo změně stanov,

b)změně prohlášení vlastníka budovy podle § 4 zákona o vlastnictví bytů, (neplatí to pro celé Prohlášení, např. o stanovení spoluvlastnických podílů rozhoduje 100%)

c)uzavření smlouvy o zástavním právu k jednotkám,

d)způsobu rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky,

e)rozdělení zisku z hospodaření společenství (to ZoVB neupravuje, platí proto nadpoloviční většina přítomných na usnášeníschopném shromáždění)

5)¾ většina všech vlastníků

ZoVB § 11 odst. (5) Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy^7a) a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek (jednak se používá jiná dikce VŠECH místo HLASU – jedná se o omyl zákona, který je v rozporu s § 11 odst. 3, jednak se požaduje souhlas s pouhou OPRAVOU, což je v rozporu s důvodovou zprávou novely, která umožnila tuto chybu vtělit do zákona).

6)100% souhlas všech vlastníků

ZoVB § 13 odst. (3) Úpravy, jimiž se mění vzhled domu, může vlastník jednotky provádět jen se souhlasem všech vlastníků jednotek. ZoVB § 11 odst. (5) K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby, o změně stavby,( jakož i o podstatných změnách týkajících se společných částí domu – to platný ZoVB neobsahuje) je zapotřebí souhlasu všech členů společenství. Závěr: Chybí počet hlasů např. pro §5/6, 13/1, 15/1, 15/2

Jiný názor mám na

Ad4) b)

Ad4) e)

Ad5) opravy

Ad6) podstatné změny

Upozorňuji na rozdíl počítání vůle vlastníků jednotek podle hlasů a podle hlav, jak je obsaženo v § 11/5. Zákon to vyžaduje i když je to asi chyba zákona.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.