Vložil Anonymou (bez ověření), 9. Leden 2009 - 19:46

Hlasování na shromáždění Vložil tribjar, 3. Listopad 2008 – 9:01

Dobrý den pane Gustave. Také jsem měl zmatek v požadavcích na množství hlasů při hlasování dokud jsem si neudělal pomůcku, kterou dále přikládám. Při porovnání Vašeho výkladu s mou pomůckou jsem nenašel rozdílů. Rád si vyslechnu jiný právní výklad ZoVB a vzorových stanov.

ZoVB § 8 odst. (2) a STANOVY čl.VII odst.(11) Při hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů členů společenství na společných částech domu; členové společenství, kteří jsou spoluvlastníky jednotky, mají společně jeden hlas.

Nadpoloviční většina všech členů

  • ZoVB § 11 odst. (2) a STANOVY čl.VII odst.(10) Shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni členové společenství, kteří mají většinu hlasů.
  • ZoVB § 9 odst. (12) a STANOVY čl.VII odst (15) Ke zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech členů společenství.
  • STANOVY čl.X odst. (2) Kontrolní komise je nejméně tříčlenná a volí ji shromáždění stejným způsobem, jakým se volí výbor.
  • STANOVY čl.VIII odst. (7) Výbor je schopen usnášení, je-li přítomna nadpoloviční většina jeho členů.

Nadpoloviční většina přítomných členů

  • ZoVB § 11 odst. (2) a STANOVY čl.VII odst.(10) K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů společenství
  • STANOVY čl.VIII odst. (7) K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů výboru.

¾ většina přítomných členů

  • ZoVB § 11 odst. (4) a STANOVY čl.VII odst. (13) Tříčtvrtinové většiny hlasů přítomných členů společenství je zapotřebí k přijetí usnesení o
  1. schválení nebo změně stanov,
  2. změně prohlášení vlastníka budovy podle § 4 zákona o vlastnictví bytů,
  3. uzavření smlouvy o zástavním právu k jednotkám podle odstavce 3 písm. c),
  4. způsobu rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky,
  5. rozdělení zisku z hospodaření společenství.

¾ většina všech členů

  • ZoVB § 11 odst. (5) Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy^7a) a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost

spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek.

100% souhlas všech členů společenství

  • ZoVB § 13 odst. (3) Úpravy, jimiž se mění vzhled domu, může vlastník jednotky provádět jen se souhlasem všech vlastníků jednotek.
  • ZoVB § 11 odst. (5) a STANOVY čl.VII odst. (14) K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby, o změně stavby, jakož i o podstatných změnách týkajících se společných částí domu je zapotřebí souhlasu všech členů společenství.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.