Vložil Justitianus, 26. Duben 2024 - 11:37
Děkuji Andrejovi za upozornění na mou chybu. Opravuji znění své odpovědi takto:
  • Jakub Najdek: „Založení SVJ je potřeba k rozdělení jednotky …“

Nikoliv. Založení SVJ určitě NENÍ potřeba k rozdělení jednotky.
Ve vašem domě může vzniknout třebas 20 nových jednotek změnou prohlášení, rozdělením jednotky nebo výstavbou jednotky. Katastrální úřad provede jejich vklad do katastru bez jakéhokoliv omezení. Bude pouze zjišťovat, zda počet vlastníků jednotek nepřekračuje číslo 4.

  • Jakub Najdek: „ALE V BUDOUCNU AŽ BUDU CHTÍT BYT PRODAT TAK BUDU MÍT PROBLÉM S TÍM, ŽE V TOM SVJ NEBUDE.“

To je lež. Žádný problém při prodeji jednotky mít nebudete. Je to přesně naopak: problém mít budete, jestliže vznikne SVJ.
Převedením Vaší jednotky se nezmění stávající počet vlastníků jednotek. K zablokování převodu jednotky by došlo pouze u většinového vlastníka: při jeho pokusu prodat jednu ze svých dvou jednotek další osobě, která není vlastníkem jednotky v domě. Tím by se měl do okruhu vlastníků jednotek přibrat další, pátý vlastník (2012/89/§1198/2). Katastrální úřad z tohoto důvodu odmítne provést vklad, dokud nebude prokázán vznik SVJ.

Budete však mít problém s nalezením kupce, jestliže připustíte vznik SVJ a jeden z vlastníků jednotek bude mít nadpoloviční podíl. On sám prosadí na shromáždění cokoliv. Ostatní vlastníci tedy budou jeho rukojmí, bez možnosti ovlivnit rozhodování o správě domu a pozemku. Takový stav může odradit případného zájemce o koupi Vaší jednotky a určitě sníží její tržní cenu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.