Vložil Justitianus, 5. Květen 2024 - 9:06
  • „Ve starých prohlášeních vlastníka (před NOZ) obvykle bývá takováto věta: vlastníci přispívají na náklady spojené se správou domu podle velikosti svých spoluvlastnických podílů. Tato nebo podobná formulace se přebírala do stanov, takže je nejen v prohlášení, ale i ve stanovách.“

Napsal jste nesmysl. Ohledn2 práv a povinností vlastníků jednotek platí pouze obsah prohlášení. Jestliže stanovy obsahují to, co je obsahem prohlášení, pak tato část stanov je zpravidla nulitní – absolutně neplatná od samého počátku. Stanovy nemohou nijak zasahovat do spoluvlastnických záležitostí, upravených prohlášením. O tom se už přesvědčili ti statutáři a členové, kteří chtěli pomocí stanov zakazovat ubytovací služby AIRBNB v bytech. Najděte si ten judikát, je to tam vysvětleno.

  • „Teprve NOZ zavedl, že SVJ může určité příspěvky vybírat metodou „stejnou částkou na jednotku“ – viz § 1180 odst. 2 (což v ZoVB nebylo).“

A zase se pletete. Směšujete pravidla pro správu domu a pozemku (§1180/1) s pravidly pro vlastní správu právnické osoby (§ 1180/2).

Vámi zmíněné „určité příspěvky“ podle § 1180/2 se nijak netýkají správy domu a pozemku. Týkaji se pouze správy samotné právnické osoby SVJ.

Máte však plnou pravdu v tom, že toto v ZoVB nebylo. Jde o nesmysl – výmysl profesora Eliáše, který netušil co je to SVJ, a celou část o bytovém spoluvlastnictví narval do NOZ na poslední chvíli a bez provázání s ostatními částmi občanského zákoníku.


SVJ je právnická osoba typu spolek. Vykonává hlavní činnost (č. 1) a řadu vedlejších činností. Těmito činnostmi jsou zejména:
  1. správa domu a pozemku (= hlavní činnost účetní jednotky podle 2012/89/§1180/1)
  2. poskytování služeb,včetně sjednávání smluv s dodavateli (2013/67/§2/1/a/2 a 2012/89/§1181)
  3. pronajímání společných částí svým vlastním jménem
  4. zastupování vlastníků jednotek při reklamacích vad jednotek (2012/89/§1196/2)
  5. činnost stavebníka podle stavebních předpisů (2012/89/§1194/1)
  6. zastupování vlastníků jednotek ve stavebním řízení, které se týká společných částí (2021/283/183)
  7. udělováni souhlasu ve stavebním řízení (2021/283/187/4)
  8. vyhotovení úplného prohlášení a jeho založení do sbírky listin rejstříkového soudu a do sbírky listin katastru (2012/89/§1220)
  9. sjednávání pojistných smluv k domu, právní jednání vůči pojišťovně přijímáni pojistného plnění
  10. vymáhání příspěvků, záloh a úhrad za služby od vlastníků jednotek, a to vlastním jménem
  11. hrazení nákladů týkajících se sporů o příspěvky členů společenství vlastníků na správu domu a pozemku, sporů o zálohy na úhradu za služby a způsobu rozúčtování cen služeb (1963/99/§9/2/l)
  12. správa samotné právnické osoby (vlastní správa SVJ)

K bodu č. 12:

Vlastní správa SVJ (neboli „vlastní správní činnost“ podle 2012/89/§1180/2) zahrnuje ty činnosti, které musí vykonávat každá právnická osoba typu spolek, i kdyby neexistoval žádný dům s jednotkami. Zařazuje se sem například:

  1. vedení účetnictví a plnění zákonných povinností s tím spojených (archivace účetních dokladů, účetních knih, zveřejňování závěrek)
  2. podávání daňových přiznání, pokud vznikl příjem podrobený dani,
  3. plnění povinností vůči rejstříkovému soudu (vklady zakladatelské listiny a dalších předepsaných listin)
  4. oznamování rejstříkovému soudu změn v obsazení statutárního orgánu
  5. správa vlastního majetku SVJ a vedení bankovního účtu SVJ
  6. plnění povinností vůči členům SVJ – svolávání shromáždění alespoň jednou ročně, hrazení nákladů na tato shromáždění, na pozvánky, na pronájem místnosti, na notáře, na doručování spolkových písemností členům
  7. hrazení nákladů, které se týkají sporů ve věcech jednání shromáždění SVJ a sporů z toho vzniklých (1963/99/§9/2/l)

Shromáždění jako nejvyšší orgán právnické osoby je oprávněno rozhodnout o vnitřních záležitostech právnické osoby, tedy také o tom, zda náklady na vlastní správu SVJ budou členové hradit podle spoluvlastnických podílů, nebo na každou jednotku stejně.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.