Vložil E56 (bez ověření), 11. Leden 2009 - 11:12

Vážení diskutující,

níž připojuji odpovědi na otázky kladené p. Matějkou:

  1. Tady je potřeba rozlišit veřejně přístupné listiny, tam není problém a společenství se jejich poskytnutí neúčastní, a vnitřní listiny společenství, které společenství není oprávněno nečlenovi poskytovat. (Pokud se domníváte opak, jistě Vás, pane Matějko, mohu jakožto zájemce o koupi jednotky ve Vašem domě navštívit a nahlédnout do listin a směrnic Vašeho společenství.)
  2. Společenství není oprávněno takovéto údaje nečlenovi (kupujícímu) poskytovat bez souhlasu prodávajícího. (Pokud se domníváte opak, jistě Vás, pane Matějko, mohu jakožto zájemce o koupi jednotky ve Vašem domě navštívit a zjistit, zda na jednotce, o jejíž koupi mám zájem, neváznou dluhy současného vlastníka.)
  3. Kupující nemá možnost správnost prohlášení o bezdlužnosti prodávajícího (před tím, než se stane vlastníkem) nijak ověřit (viz bod b) a ani možnost uvedení takovéhoto prohlášení ve smlouvě dosáhnout, nebude-li prodávající souhlasit. Teoreticky by mohl odstoupit od smlouvy, bylo-li by takovéto prohlášení nepravdivé. V praxi se spíše objevuje ustanovení, že kupující je se stavem jednotky seznámen a do svého vlastnictví ji přijímá jak stojí a leží, se všemi právy a povinnostim s vlastnictvím jednotky spojenými.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.