Vložil Justitianus, 4. Únor 2024 - 14:05
  • Vložil verbal: „Ale otázkou je, jak dosáhnout toho, že bude uvedeno vše do původního stavu. Takže prosím přesnější odpověď (…) Justiciane, tahle Vaše byla trochu nedbalá a mimo.“

Ne, má odpověď nebyla ani nedbalá, ani nebyla mimo.

Vy jste, verbale, umíněná a nemravná osoba. Jste kverulant. Nebránil jste svá práva před čtyřmi roky. Nebránil jste svá práva před dvěma roky, kdy se prováděla rekonstrukce v ceně 1.5 milionu. Nechal jste vše proběhnout. A teď jste si znenadání umanul, že se má vše zbourat a uvést do původního stavu. Jste bezohledný a hlavním Vaším cílem je poškodit spoluvlastníky a pomstít se předsedovi SVJ.

Vašemu nemravnému jednání neposkytne soud ochranu (§ 8 NOZ). Napsal jsem už, že řešením je změna prohlášení tak, aby obsah prohlášení odpovídal skutečnému stavu. To byla má odpověď.

Odpovědnost za úmyslné jednání proti dobrým mravům zahrnuje jak případy právem neupraveného jednání, tak právě i případy oprávněného výkonu práva, tedy případy, kdy jde o výkon práva sice neodporující přímo zákonu, resp. nedosahující intenzity protiprávnosti, avšak přesto směřující k poškození jiného a jde tak o výkon práva v rozporu s dobrými mravy. 

Znamená to, že škůdce sice vykonává své právo, avšak způsobem, který záměrně poškozuje jiného a vede k nepřiměřeným důsledkům; jde o tzv. šikanózní výkon práva (…). 

Pro úplnost zbývá dodat, že kromě případů šikany spadají pod citované ustanovení také jednání vykazující znaky zákeřnosti, msty, bezohlednosti a nepřiměřené ziskuchtivosti (…).

Zdroj: judikát Nejvyššího soudu 26 Cdo 1322/2016


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.