Vložil Justitianus, 30. Leden 2024 - 12:12
  • „… jak vnímáte smluvní úrok z prodlení …“

Ono bude rozhodující jak budou úrok z prodlení vnímat soudy. A to netuším, protože české soudy jsou nepředvídatelné a rozhodují překvapivě. Doporučuji raději upravit ve stanovách pokuty při nesplnění povinností.

  • „Aktuální vlastník, který hlasoval proti stanovám, či se nezúčastnil, je smluvní stranou?“

Ano, samozřejmě. Smluvní stranou se stane zároveň se vznikem SVJ (tedy v okamžiku vložení přijatých stanov do sbírky listin rejstříkového soudu).

  • „Budoucí vlastník, je smluvní stranou, nebo je třetí osobou?“

Budoucí vlastník jednotky, který je spoluvlastníkem budovy, se stane smluvní stranou prohlášení okamžikem nabytí účinnosti prohlášení.

Budoucí vlastník jednotky, který je stavebníkem, se stane smluvní stranou smlouvy o výstavbě okamžikem nabytí účinnosti smlouvy o výstavbě.

Je-li budova již rozdělena na jednotky, pak budoucí vlastník jednotky (originární nabyvatel) se stane smluvní stranou prohlášení okamžikem výstavby jednotky, sloučením jednotek, nebo rozdělením jednotky na více jednotek.

Je-li budova již rozdělena na jednotky, pak budoucí vlastník jednotky (derivativní nabyvatel) se stane smluvní stranou prohlášení dnem vkladu převodní smlouvy do katastru, se zpětným účinkem ke dni kdy tato smlouva byla doručena katastrálnímu ú­řadu.

Jestliže jednotka byla získána dražbou, pak vlastník jednotky se stane smluvní stranou prohlášení v okamžiku příklepu.

Jestliže o vlastnictví jednotky rozhodl soud, pak vlastník jednotky se stane smluvní stranou prohlášení v okamžiku nabytí právní moci judikátu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.