Vložil Leoš´ (bez ověření), 28. Leden 2024 - 12:48

„Odměny funkcionářů samosprávy našeho domu (organizační jednotka družstva“ jsou uvedeny v § 1180 odst. 2 „Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů.

„Příspěvek na správu vykonávanou družstvem“ – tvrdíte, že to je příspěvek na správu domu a pozemku. No a co, § 1180 odst. 2 nehovoří výlučně o příspěvcích na vlastní správu. Je tam uvedeno, že na každou jednotku stejně (nikoliv podle spoluvlastnických podílů, jak tvrdíte) se rozvrhnou „Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti“ Jsou tam uvedeny nejen náklady na vlastní správu, ale i jiné náklady na správu (vedení účetnictví, příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů nebo podobné náklady vlastní správní činnosti). Co se považuje za podobné náklady správní činnosti pak vymezuje § 17 NV č. 366/2013 Sb.

Dále jste uvedl „Jestliže družstvo je členem SČMBD, pak Vás přece vůbec nezajímá co a za jaké peníze poskytuje SČMBD družstvu.“ Ano, to mě skutečně nezajímá. Družstvo si prostě za správu našeho domu stanovilo odměnu, do které zahrnulo veškeré své náklady, které ji tato správa stojí (vč. nákladů za služby poskytované SČMBD). Tuto odměnu pak rozúčtovává mezi vlastníky na každou jednotku stejně v předpisu s označením „příspěvek na správu“ v souladu s § 1180 odst. 2. Všechny ostatní náklady na správu našeho domu (především hovorově označovaný fond oprav) pak rozúčtovává vlastníkům podle § 1181 odst. 1 tj. podle spoluvlastnických podílů.

„Paušální odečty, vyúčtování, které zajišťuje družstvo“, ty jsou uvedeny v NV 366/2013 v § 17 b) „náklady na rozúčtování a vyúčtování plnění spojených s užíváním jednotek, včetně provedení odečtů hodnot z poměrových měřidel spotřeby vody“

Jsou tam myslím zahrnuty např. revize zařízení, odečty vody.

Jak už tu bylo uvedeno na jiném místě, ustanovením § 1180 odst. 2 a NV č. 366/2013 Sb. se běžně řídí už řadu let spousta SVJ i správců při správě bez vzniku SVJ a za tu dobu neexistuje jediný judikát, který by potvrdil, že uvedený postup je vadný a nesmyslný.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.