Vložil Kolar (bez ověření), 30. Říjen 2008 - 20:57

Vybudování parkoviště –1

K vašemu problému se zatím nikdo nevyjádřil, pokusím se o to, protože jde o zajímavý stav. O co jde ? O řešení parkování automobilů vlastníků BJ, t.j. řešení potřeb občanů v těsné blízkosti domu v němž bydlí. Nabídce městské části (MČ) s bezúplatným převodem předmětného pozemku za účelem zbudování parkovacích stání pro vlastníky BJ rozumím tak, že zároveň klade podmínku „vazby parkovacího stání“ k BJ v domě sousedícím s pozemkem a nikomu jinému. Nezabývá se se souvisícím problémem členů SVJ. Proč taky ?

Vzhledem k nesouhlasu 2 vlastníků BJ ( členů SVJ) s bezúplatným převodem (neuvádíte jejich důvody k nesouhlasu) by asi nebylo reálné spojovat v rámci jednoho SVJ vlastnictví BJ a spoluvlastnických podílů s pozemkem nabytým bezúplatným převodem, natož realizaci parkovacích míst.

Řešením by pro využití výhodné nabídky ze strany zájemců, vlastníků BJ možná mohlo být :

  1. projednat samostatně bezúplatný převod spoluvlastnických podílů, nezávisle na SVJ, přímo zájemcům o vybudování parkovacích míst. Možnost zajištění způsobu „vazby parkovacího místa“ k domu s BJ, tedy ke konkretním BJ v domě řešit s právníkem, aby byla splněna podmínka MČ (možná jako věcné břemeno ?)
  2. zájemci o parkovací místa, a tím nabytí pozemku pro jejich vytvoření, by mohli založit družstvo a na něj by MČ převedla pozemek. Způsob „vazby parkovacích míst“ k BJ v domě opět řešit s právníkem.

Některým z navržených způsobů se domnívám by bylo možné problém bezúplatného převodu pozemku vyřešit ku prospěchu zájemců i dané podmínky MČ. Do „nakousnutého kyselého jablka“ se možná ještě zakousne někdo další třeba jako oponent nebo s lepším řešením.

Kolář

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.