Vložil MartinII, 3. Říjen 2023 - 4:02

"Hlasování (4): Má výbor mandát k jednání o smlouvě a realizaci opravy balkónů? 13 přítomných hlasovalo pro, nikdo se nezdržel a nikdo nebyl proti. – Přijato.

  • – – – – – – – – –

"Firma provedla nekvalitní práci, což potvrdil i znalec. O firmě jsme zjistili negativní reference až po podpisu smlouvy a po startu provádění díla. Výbor SVJ už firme navzdory slibu majitelům bytových jednotek proplatil celé dílo. A následně rezignoval.

Firma se nemá k opravám reklamací na základy informací od znalce, jelikož tvrdí, že nemá s kým jednat vzhledem k tomu, že nový výbor zatím není.".

  • – – – – – – – – – –

Názor:

Podle mne je bod o výběru (o hledání) firmy pro opravu balkonů nepochopitelně formulován jako otázka. Otázky zřejmě patří do referenda, např.

„Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce XY schválilo …"

„Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce XY … již nepodnikalo žádné kroky"

A ještě je otázka položena hloupě (špatně), protože „mandát k jednání“ je prostě a jednoduše mandát „jednat“ a není určeno s kým jednat.

Krom toho vy jste chtěli dát statutárům zřejmě mandát „aktivně hledat okruh firem“, nebo mandát „vyhlásit výběrové řízení, do kterého se firmy přihlásí“.

K čemu jste chtěli dát výboru mandát, to víte vy.

Otázka:

Vy jste čekali že provádějící firma reklamaci uzná ?

Otázka

Jak to je s rezignací výboru

Z vaší informace o rezignaci výboru není vůbec jasné zda rezignace již „platí“, protože pokud není ve stanovách ujednáno jinak, tak dle § 160 NOZ platí, „Odstoupí-li člen voleného orgánu … prohlášením došlým právnické osobě, zaniká funkce uplynutím dvou měsíců od dojití prohlášení“.

Otázka:

Firma si ověřovala, zda výbor máte ?

Na mne to dělá dojem, že firmě dal právní radu váš odstupující výbor.

Nebo si myslíte něco jiného ?

Pokud byl naplněn § 160, tak nechápu že jste výbor nezvolili.

Ještě lze debatovat o tom, proč by si měli opravu financovat vlastníci bytů s balkony, protože jde o společné části a jsou „spravovány“ SVJ z příspěvků správy. A dle § 1175

"(1)

(2) … jde-li o společné části uvnitř bytu …, které slouží vlastníku jednotky k výlučnému užívání, (vlastník) provádí a hradí pouze údržbu a drobné opravy"

Otázka:

Nebo snad dle Prohlášení patří balkony nikoli do společných částí s výlučným užíváním vlastníka bytu, ale patří „přímo k bytu“ ?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.